Rådjursjakt i Knivsta..

2009-12-27

Idag var jag bjuden av Tobbe och EE på jakt i Knivsta. Vi var ett 10 tal som trotsade kylan. Jag och Peder gick med Casper & Zorro. Det var tufft före för hundarna med skare och djup snö.

Redan när vi gick ut för att släppa var inte Casper så villig att gå, lade sig och slickade sig om tassarna. Direkt gick vi på färska älgspår som Casper tog upp och drev i 5-10 min. Zorro tog upp get med två kid som gick ned på Tom som sköt ena kidet. Casper tog upp get & kid, som under ca 20 min snurrade runt mig. Passerade på 60 m och gick ner på en av passarna som kunde avsluta med ett välrikttat hagelskott. Detta var Caspers 6:e rådjur för säsongen.

Andra såten tog han upp rådjur som han släppte efter ett kortare drev. Tobbe sköt ett smaldjur, vet inte om det var de som Casper hakade på ett kort tag.  Zorro tog upp tre rådjur som gick förbi EE som sköt ett smaldjur.

En kall men lyckad jakt som resulterade i fyra rådjur.

Caspers 6:e rådjur för säsongen

  Tom sköt ett kid för Zorro

Vilken jaktdag det blev!

2009-12-18

Idag var det klöv viltsjakt på Uttersboda. Mycket nysnö och strålande väder mötte oss när vi kom upp.

Jag hade med med mig två kompisar, Örjan och EE. EE ville testa sin sin vorster på klövvilt, främst då på gris. Vilken start det blev! I första såten står Iszabell för grisarna, och efter kommando far de ut med en väldig fart. Örjan som fått ett pass mellan såten och en större holme, får en av grisarna rakt i famn och kan avsluta med två smällar. Vilken gris!! En Galt på ca 150 kg ligger i snön, Örjan är alldeles till sig i trasorna och får välförtjänta grattulationer från jaktkompisarna. Det skjuts även två rådjur i första området för dagen.

I det efterföljande två såterna sköts ytterliggare 5 st rådjur. Örjan fick chansen ännu en gång och kunde fälla ett kid. En lyckad jaktdag där alla skott satt där de skulle. Lite kallt för passarna men vad gör det när det skallar i skogen och spänningen stiger..Örjan med Galten på ca 150 kg.

En isig Casper efter första såten..

Antal kommentarer: 1

2009-12-23 09:32:04 - Desirée, www.lövhögens.se

Ser ut som ensnööööig dag på jobbet för Casper.:)

Jakt i Skogaholm.

2009-12-12

Idag var jag och min kompis EE bjudna att jaga med Sveaskog på deras marker i Skogaholm. En mycket trevlig jaktmark som har Dovhjort, Rådjur, Vildsvin och en del älg.

Tanken var idag att köra tre såtar med växelvis drivande hundar och stötande. I första såten hade alla tre hundarna drev, närmast att få något fällt för sig var Zorro som drev fram en hind till en av passarna, men den kastade precis innan skottchansen dök upp. Andra såten var i stor sett tom för dagen. Efter lite korvgrillning och jaktsnack var det dax för dagens sista såt. Samma visa denna gång, alla hundarna hade upptag och drev. Caspers djur drog iväg och gick förbi passarna på behörigt avstånd. Kom tillbaka efter ca en timme. Tyvärr blev det inget skjutet idag, men en trevlig mark med glada och possitiva "jaktgubbar" gjorde det hela till en trevlig jaktdag..

Jag hade inför denna jakt monterat på en Aimpoint på min Sauer, när man går som hundförare blir det sällan långa håll men däremot snabba skott..

       

Antal kommentarer: 1

2009-12-16 07:52:22

Låter som ännu en härlig jaktdag!
Vi hörs i nästa vecka!//Desirée

Läs EE:s berättelse om hur han räddade julskinkan..

2009-12-07

Min kompis EE fick beställning på julskinka. Läs hans berättelse om en magisk kväll i griskojan..

Vilken magisk kväll på Jako!
Vi fick en beställning på julskinka av vildsvin och åkte ner till landet i Sörmland för att jaga en julegris. Det är den vackraste kvällen jag någonsin upplevt.
Den kommer att vara på näthinnan ett bra tag framöver. Ett fantastiskt landskap täckt
i rimfrost, stjärklart ute och med en intensiv fullmåne. Det var ljust som på dagen men färgerna gick endast i blågrått. Jag satt i "slotten" vid viltåkern och Anne valde "fredade" på skogen pga en mer
välisolerad koja, det var -8C. Jag trodde aldrig att grisarna skulle våga sig ut i det ljuset, men det gjorde
dom, redan efter en halvtimme, klockan 21.00 kom två stora grisar från väst och gick över viltåkern och
upp i skogen, mot Anne? Efter ytterligare en halvtimme började det att prassla i skogen och efter ett tag bestämde sig en annan grupp grisar för att gå ut på åteln. Två av dem gick på potatisberget och åt, resten
stod under kastaren och mumsade ärter. Jag valde ut den minsta i flocken och det var nummer fem som är skjuten på Jako, nummer två som är skjuten på nya åteln. Vikten uppskattas till ca 40kg. Stekarna kommer
att pryda julbordet i form av julskinka, helt rätt i tiden mht debatten om djurhållning av tamsvin :0). Vi
släppte ungvorstehn, "Zero" på släpspåret och skulle se hur han reagerade på grisen. Till min förvåning
och stora glädje sprang han rakt fram till grisen och sedan började han att tokskälla på den med ett mycket
grovt skall som jag aldrig hört från honom tidigare. Detta stöttades med intensivt beröm från oss. Ibland
funderar jag på om man är galen på riktigt  ;0)
//EE   
En fin matgris från en magisk kväll i månljuset..

Jakt på ö i Mälaren..

2009-12-04

Idag var jag medbjuden av farsan att jaga på deras ö i Mälaren. Bra med Dov, Rådjur och numera också gris.

Hade själv ingen tur med skyttet men min farsa lyckades desto bättre. I första såten sköt han först en fin bock och en gris på ca 60-70 kg. Själv bommade jag på räv. Thomas sköt en spetshjort. I andra såten sköt farsan en halvskovel. Min Basset Casper jagade rådjur fast i fel såt i ca 50 min innan han släppte.

Alltid lika trevligt att få jaga med "gubbarna"..

Hjort, Rådjur och Vildsvin i samma såt..

Jakt i Kapsta..

2009-11-30

I helgen var jag nerbjuden att jaga i Sörmland, närmare bestämt Kapsta och att få släppa hund på hjortmarker säger man ju inte nej till :0).

På fredag kväll avnjöt vi en god viltgryta med tillbehör och gott vin. Mycket jaktsnack men även en del annat blev avhandlat.

Lördag - Vi hann med att jaga 4 såter och den första jagades tillsammans med grannlaget. Mycket rådjur inne och två rävar lades omkull. En spets sköts av grannlaget. Hade själv chans på rådjur vid två tillfällen mitt i såten, men inga klockrena lägen så de fick gå vidare.

Efter lunch släpte jag Casper igen och han tog upp en dovhind som han drev fram och tillbaka i såten men även utnför. Efter ca 45 min var han tillbaka med hinden och Micke som stod i närheten av vägen kunde med ett välriktat skott avsluta drevet efter 55 min. Grattis!! och fasen vad kul för Casper..

Ytterliggare en kalv föll i sista såten för Ronnys Wachtel.

Söndagen - Jag hade hämtat grabben Niklas på kvällen för en ytterliggare jaktdag med Kapsta gänget. Casper hade ett mycket bra drev på troligtvis rådjur som han körde runt i 1,5 timme, dock mestadels på grannens sida. Så inget skott föll denna gång. Övriga hundar och förare hade en del griskontakt och gjorde ett bra jobb med en dovkalv som gått vidare efter skottet. Allt slutade lyckligt och de två dagarna var till ända.

Jag och Niklas får tacka för en mycket välordnad och trevlig jakt i Kapsta.

Micke mede hjorten han fällde efter 55 minuters drev av Casper.

 

Antal kommentarer: 1

2009-11-30 19:42:26 - Fredric och Desirée, looven417@spray.se, www.lövhögens.se

Vilken härlig jakthelg ni haft! Kul att Casper funkar så bra

Caspers 5:e rådjur för säsongen!

2009-11-15

Idag var jag, Niklas och Casper på Uttersboda för att jaga rådjur. Med var även Caspers uppfödare Fredrik med Caspers syrra Cleo.

I första såten hade båda hundarna upp rådjur och efter ca 30 min drev fick jag själv möjlighet att avsluta för Casper. En fin bock kom perfekt i pass där jag stog mitt i såten. Cleos rådjur valde en helt annan väg..

I nästa såt hade Casper ett bra drev till och var framme och vände framför passskytten två ggr. Även Ko & Kalv fick ha Casper i hasorna en stund innan vi kopplade upp honom.

I sista såten hade både Cleo och Casper rådjur uppe, Både Claes och jag var nära att få skjuta drevdjuret, men man står inte alltid 100% rätt. En bra dag blev det i alla fall..

Jag fick skjuta 5:e rådjuret för Casper denna säsong. En fin bock som kom lungt och fint efter ca 30 min.

Rådjursjakt i Knivsta

2009-11-14

Idag var jag och Casper bjudna på rådjursjakt i Knivsta trakten. En fin mark på ca 600 hektar, blandad med skog, åker och holmar. Första såten resulterade i ett längre drev för Casper som tyvärr passerade precis förbi min kompis Tobbe, men det var lite för tätt för skott. Ronnys Basset drev dock fram rådjur till skyttarna vid två tillfällen. Extra roligt var det för Joel  15 år med nybakad jägarexamen i fickan. Han fick skjuta sitt första rådjur, en bock dessutom. GRATTIS!!

Ytterliggare 2 rådjur gick i pass i sista såten för jaktledarens drever. Casper hade ingen högtidsstund, men det blev en lyckad jaktdag på en trevlig mark. Tack för att jag fick komma med.

Joel 15 år med sitt första rådjur. En bock skjuten för hund med hagel.

Vilken kanonhelg det blev!

2009-11-01

I helgen var det jakt på rådjur. Vilken bra helg det blev både för mig, Casper och mina gäster.

Lördag:

Då det såg ut att bli låg uppslutning på lördagens jakt vid Uttersboda så blev jag och Ripsa Peder bjudna till Tobbes mark som nästan gränsar mot Uttersboda.Fina marken som var gåvänliga för oss hundförare :o) Bra med rådjur och i första såten sköts det en bock för Casper efter ca 15 min drev. Nästa såt körde Casper runt en hare i 40 minuter. Sedan jagade Peders tax Zorro och Casper tillsammans i de två andra såtarna. Det var drev i alla men rådjuren valde pasera innanför skyttarna så inget mer blev skjutet.

Kvällen ägnade jag åt lite rävlock uppe på Uttersboda men utan resultat.

 Söndag:

Jakt Uttersboda men klent med skyttar. Förutom jag och Niklas gästade även Mr Cummings+ att Uttersboda Tobbe anslöt.

Vi började att släppa i såten bredvid motorbanan. Casper tog upp get och Kid som Niklas hade 50 m på. Men avstod skott då de inte stod still. Sedan kom Casper tillbaka och tog upp ytterliggare ett rådjur som vände ner mot Vallaån. Fick hämta honom på vägen. P-L stod i backen ner mot Barbroskulle och sköt en räv som kom smygande. BRA!! 

Jag gick sedan in med Casper i riset mitt emot Mykarsbo gården. Upptag som gick inne i såten ett tag men sedan vek över mot hemmaskogen. runt vid kraftledningen men efter ca 45 min vände det tillbaka och hamnade tillslut framför min hagelpang. Ett bock kid, perfekt!!

 Vi släppte sedan i "skafferiet" som gick över i Skarp Ekeby såten. efter ca 30-40 min vände drevet och P-L kunde med lite hjälp av Niklas skjuta dagens andra rådjur :o)

Det var det hela för denna gång!

 //JP

Peder sköt en bock för Casper i Lördags.

Fick själv avsluta drevet denna gång efter 45 min. Ett bock kid.

P_L bidrog med lite vilvård och sköt bort denna rävtik.

 

Antal kommentarer: 1

2009-11-06 07:46:44 - Desirée och Fredric, looven417@spray.se, www.lövhögens.se

Grattis! Kul att Casper jagar så bra!
Har inte kunnat hitta en bättre fodervärd!

Idag testade vi Robbans blandras på kanin..

2009-10-24

Min kompis Robban har en blandras, en liten tjej som heter "Etta". Hon har haft några kortare drev men inget har blivit skjutit. Vi tänkte få igång jaktlusten med att prova henne på kanin.

Vi fick låna en annan kompis mark som inhyser en del kanin. Sagt och gjort. Vi började med att släppa henne inom ett inhägnat område där kaninerna håller till. Efter en stund blev det drev, men det finns många håligheter där de tar sin tillflykt. Etta har flera drev och tillslut kommer det ut en "stänkare" åt mitt håll. 20:an hittar rätt och Etta tar sig ann spåret och hittar fram till kaninen. Efter ett tags luggande och bärande så gör vi ett nytt försök på en holme utanför.

Även här blir det upptag och ett himla skällande runt runt en stor och tät buske. Etta är extra nyfiken på en rishög där hon försöker att gräva sig in i ett kaninhål. Då kommer en kanin i expressfart ut och Robban själv kan avsluta med ett mycket bra skott. Fasen vad kul!!

Två kaniner blev det, och Etta visade att det nog finns jakt i henne. Nästa gång släpper vi på rådjur :o)

Etta spårade fram till kaninen och bar stållt på den sedan.

Två kaniner blev det denna gång. Etta visade på jaktlust och Robban att han kan hantera hagelbössan ;o)   

Antal kommentarer: 2

2009-10-27 18:03:35 - Ellinore<3

Klart hon kunde jaga, det var bara husse som misstrodde henne!<3:D

2009-10-27 18:07:37 - Nathale<33

Bara hon inte börjar jagar kaninerna här hemma:P hon blängde konstigt på dom när hon kom hem.// orolig kanin ägare(heart)<3<3<3

Rävlocken som blev ett svin..

2009-10-21

Min jaktkompis Eije jagar på marker runt Björklinge.

För ett par veckor sedan skulle han prova att locka räv. Enligt rykten lyckades han så väl att räven satt UNDER tornet utan att bli upptäckt. När han sedan är på väg ner upptäcker Eije en gris som är ute och bökar på åkern. Ansmygningen lyckas och han fäller en väääldigt stor galt som sedan visar sig väga 155 kg, grattis Eije!!

Sätt en lite kille bakom en medelmåttig gris, vips!  har man en Godzilla på bild :o)

Brödernas uppvärmning innan älgjakten..

2009-10-13

Fick två MMS efter varrandra. Bröderna Crille och Robban är upp e i trakterna runt Möklinta för att jaga älg. Som uppvärmning innan måndagen skulle de pröva på lite rävlock. Visst lyckades de! :o)

Crille fick först fram en räv på lock och kunde avsluta med drillingen. Bara några minuter senare fick även Robban en räv i pass. Denna fick en 9,3:a i bogen.

Grattis grabbar!!

Crilles räv genom lockjakt.

Robbans räv samma kväll, fäld med 9,3:an.

Mera Ripsa kompisar på jakt..

2009-10-12

Min kompis Peder från tiden då vi jagade ihop på Ripsa. Var och jagade i Södertäljetrakten i helgen. Det resulterade i hans tax Zorros första bock för säsongen. En hederlig hagelsvärm satte stopp denn fins 6:a. Grattis Peder!!

En fin 6:a för Zorro. Husse fick själv nöjet att avsluta.

Pelles galt från Bålsta.

2009-10-04

Min kompis Pelle -  han som sköt 6:an under jakten Uttersboda. Var på söndagen och jagade vildsvin i Bålsta. Det reulterade i en fin galt, och en sönderkörd bil.

Nä du Pelle, skaffa dig ett riktigt åk, så slipper du bekymmer :o)

Galten som knäckte A4:an

Premiär för första hundsläppet..

2009-10-04

Så var det äntligen dax för första släppet för säsongen. Jag var uppe på min nya mark i Uttersboda. Nu skule det jagas i tre dagar. Casper släppte jag 8 ggr och varje släpp resulterade i drev. Mestadels rådjur men det blev både gris och älgupptag. Hade vi skjutit hondjur skulle första rådjuret för casper varit ett faktum.

Min kompis Pelle var uppe och jagade med oss på fredagen. Casper tog upp som jag bedömde det två rådjur, det gick förbi Pelles pass och strax efter kom en fin bock smygande in i passet. pelle fällde den med ett välriktat skott. Casper fortsatte driva det andra rådjuret.

Matte fick i samma såt fälla två grisar för sin hund "fuling" den ena på drev och den andra på stånd. Vi jagade även gäss och lyckades efter mycket om och men få ner ett 15-tal.

Pelles fin 6:a, ett stänk djur från Casper.

Gåsamorgon..

2009-09-27

Imorse gjorde vi ett nytt försök på gässen. Denna gång fick vi låna en för oss oprovad åker av Mats. Ut i mörkret för att montera bulvaner, gömslen osv.

Vi var klara att lägga oss runt 05.45, och visst kom gässen. Denna gång var det bara grågäss som likt stora bombplan kom in för landning bland bulvanerna. Skyttet stämde bra för mig och Tobbe. P-L och Danne var nog lite ovana med den sittande skjutställningen. Men alla fåglar utom en blev på plats. Men den tog P-L:s duktiga Vorster Z hand om. Första gången han apporterade gås gick utmärkt. Denna morgon sköt vi 20 st vilket vi får vara nöjda med.

  20 st gråsgäss blev det imorse..

Antal kommentarer: 2

2009-10-06 19:38:05

Vad söt killen med hunden är. Är han ledig?(heart)

2009-10-13 12:33:40 - jp

Hunden eller killen? :)
Nix han jobbar idag, hahaha

En kväll med gåsjakt..

2009-09-23

Häromkvällen var jag och Niklas bjudna på gåsjakt i Enköpingstrakten.

Fin kväll, med till en början lite bris. Ut med alla bulvaner och sedan packa ned sig i ligg-gömslena a lá USA. Man ligger förvånansvärt bra i dessa, det blir dock en annorlunda skjutställning. Men vad gör det när gässen kommer in som stora B-52:or för landning mitt ibland oss som låg i gömslena.

Visst kom det gäss! och alla vi sköt på blev kvar. En ramlade ner ca 300 m bort, men hittades sedan av hunden.

Mycket fågel - men många flög bara förbi eller gjorde ett ärevarv för att sedan flyga vidare. 17 st sköt vi dock och värst denna kväll blev grabben med hälften av gässen på sitt samvete.

Jäkligt kul jakt!!

Gåjaktskväll i Grillby..

Första gåsjakten för i år..

2009-09-09

Ikväll var jag och Niklas medbjudna på en kortare gåsjakt. Tanken var att köra utan bulvaner och bara vänta in de mängderna som sitter på åkrarna och som sedan drar till sjön vid mörkrets inbrott. Taktiken hade funkat ypperligt om inte två rådjur travat in rakt igenom de 100 talet gäss som satt på åkern. Men några blev tydligen kvar och flög över oss. Tom sköt två stycken och Niklas fick skjuta sin första gås med hagel.

Grattis på er båda, vi gör ett nytt försök :o)

 

Tom pangade en dubblé.Niklas första Kanadick, grattis!!

Tobbe & grävlingen.

2009-08-31

Här kommer en liten berättesle från min kompis Tobbe och hans första grävlingsjakt med ställande hund.

När vi kom ut ur bilen på första området gnydde Vajja av jaktlust och vädret var optimalt, vi hade även 3 kännda gryt att passera på detta område. Och ca 15 min efter släpp precis när vi hade kommit i höjd med första grytet började Vajja skälla, och blev fast stånd direkt. Vi stod i drygt 2 minuter och lyssnade innan vi började gå mot hunden, när vi var 100 meter ifrån ståndet hörde vi tydligt hur grävlingen morrade och förde liv, nu började också pulsen stiga rejält. Väl framme vid Vajja och grävlingen förklarade Danne hur jag skull göra för att kunna skjuta. Vajja hade ställt grävlingen bara 20 meter i från grytet vilket gjorde att grävlingen for fram och tillbaka för att försöka ta sig i säkerhet, detta gjorde inte att det blev så lätt att hitta en lucka att skjuta i. Mycket är det att hålla koll på så att inte hundens säkerhet äventyras. Efter en liten stund tyckte jag att jag hade ett läge och lät skottet gå, bom och grävlingen gick i gryt. Faan vad klantigt tänkte jag, men när vi tittade ned i grytet såg vi att grävlingen inte satt mer än precis innanför öppningen och jag avslutade jakten Vajja fick lugga grävlingen och alla var nöjda.

 Vi fortsatte fram till 02,30 utan fler grävlingar, däremot hade Vajja ett ståndskall till på 30 minuter som vi misstänker vara en björn. Vi smög in på 180 meter och Danne kunde kalla av hunden, kort därefter kommer ett djur farande i skogen och ger i från sig ett visslande ljud. Så älg var det troligen inte.

 Rikigt spännande som sagt, och denna jaktform ska jag helt klart prova igen

//Tobbe..

Tobbes första grävling för ståndhund.

Ripsa kompisar på jakt.

2009-08-28

Några av mina vänner från Ripsa tiden har en ny mark i trakterna runt Björklinge. Rådjur, vildsvin och en del fågel kommer det nog att bli framöver. I helgen som var bedrev de lite viltvård och Johan lyckades knäppa Mickel - Bra jobbat! Eftermiddagen ägnades åt duvorna och resulterade i ett 50 tal. Här fick Johan säkert lite hjälp på traven. Jag är inte riktigt säker på Johans färdigheter med hagelpangen i nävarna :o)

Stort Grattis!!

Johan knäppte en räv på nya marken, bra jobbat!

Berättelsen om gamlingen & bocken! Eller var det om den gamla bocken??

2009-08-27

Förra helgen när vi jagade så gick ”larmet” ifrån en av jaktgubbarna i laget om att vi hade en enhörning på marken, bocken skulle vara lite vitare i pälsen särskilt runt nosen samt dåliga ”genetiska anlag” som det hette då den endast hade ett horn. Han menade att bocken redan hunnit sprida sina dåliga anlag och att den ovillkorligen måste bort.

 Så när jag och Carlos skulle ut igår så ringde jag snubben och frågade om han skulle ut något på kvällen eller om jag kunde sätta mig i ”ravinen” bakom hans hus, vilket han uppmuntrade mig att göra.  

Väl på plats klockan två ångefär så satt jag och spanade, drack vatten, lockade lite och solade fram till klockan 20:30. Då helt plötsligt så står det ett rådjur 100 meter bort lite snett bakom mig till vänster i en lite lucka i slyet. -Shit! Är det horn på den? Upp med bössan så fort jag vågade och så kollade jag in skallen på den och han bara se att det fanns något mer än öron på huvudet, det fick duga men precis som jag ser att det är horn på den så sätter jag mig på buttolon som ramlat ner ifrån kullen. När buttolon piper till så tittar bocken åt mitt håll, paniken kryper på och nu gäller det bara att få upp bössan på benstöden och skjuta. Men när jag lägger mig ner för att skjuta så kommer jag åt buttolon ännu en gång, -shit! Nu har jag bråttom som fan inser jag, så fort jag får lite ”bog” bakom korset så smäller det inget finlir längre. I skottet så faller han på plats, rör sig inte en meter. Och när jag kommer fram så ser jag att skottet tagit i ryggraden lite snett uppifrån, dock rätt i sida. Phuuu! Det gick!

Ett par centimeter till upp och bocken hade gått vidare, ibland ska man ha tur.

Men enligt mig så är ”mystiken” med enhörningen och dess dåliga anlag bara snack, det är enligt mig en lite mindre bock som slagit av ena hornet bara, det fanns även en avslagen tagg på andra sidan kanske har han varit med om en olycka? Lite ljus var han dock, samt lite mager. 

/Robban

Robbans "enhorning" från Sala trakten.

Bockpremiär Uttersboda.

2009-08-18

I söndags var det så dax för den efterlängtade bockpremiären. Trotts att man numera har möjlighet till jakt i stort sett hela året på bl a vildsvin, så är det ändå bockpremiären som känns som den riktiga starten på säsongen.

Tidig morgon med revelj kl 03.45 för att vara på pass när bockarna börjar att röra på sig. Jag satte av min jaktkamrat Piero på inägan bredvid. Väl ute vid passet ligger en bock och en get mitt ute på ängen. Får trixa lite för att komma i bättre possition med bättre stöd. Nu var det bara att vänta på att de behagade resa på sig. Efter ca 15 minuter verkar de tycka att det är läge för frukost, efter att bocken gått ifrån mig en bit vänder den sedan upp bredsida mot mig. Med bra stöd från stegen på tornet och uppmätt avstånd till 135 m, lät jag skottet gå. Träffen tog strax över bogen något högt, men han föll på platsen. Härligt, vilken skön start på rådjurssäsongen..

Jag hörde ett skott från min passgranne, telefonen ringer  och Piero berättar att han fått in en bra träff på en bock, men som sedan gick in i skogen och försvann. Jag tog med mig Casper som nu skulle få göra sitt första "skarpa" eftersök. Casper hittade på bocken som låg död efter ca 150 m. 

Vilken kanonmorgon!

Premiärbocken från Uttersboda. En udda 6:a som var stor och fin i kroppen. Föll för en kula i kaliber 222. Avstånd 135 m      

 Pieros bock som Casper letade upp.

Pieros premiärbock. Skjuten med 30-06 på ca 50 m. Eftersök ca 150 m. Grattis!!

Räv & grävlingsjakt Ekolsund.

2009-08-12

Det har blivit ett par pass till på räv senaste veckorna, men inget skjutet. Ikväll provade vi rävjakt på marker vid Ekolsund. Jag och Niklas såg inte till Mickel, men jag fick sitta på första parkett när en stor fin 6:a såg till att generna får leva vidare, vad som händer med bocken den 16:e vet bara Nisse...

Bättre tur hade Nisse denna kväll som lyckades springa på en grävling som fick akut blyförgiftning..

Fältena börjar nu att slås, så nu har vi rävjägare en rolig tid att se fram emot :o)

Nisse sköt sig en grävling på uppsprång, ganska imponerande tycker jag :o)

Rävjakt på Ekolsund, räv nr 5.

2009-07-15

Igår kväll var jag bjuden att jaga räv hos Nisse på Ekolsund. Jag och grabben satte oss vi en inäga som var delvis klippt. Det såg grymt bra ut här och chansen till räv var stor. Efter att ha satt mig tillrätta och fått ordning på benstöd mm. Provade jag att vissla liten mellan läpparna, provade även med en nyinköpt "mustuta". Efter ca 10-15 var de bara där! två stycken ungrävar på en kulle ca 40 m framför mig. Snabbt fick jag in hårkorset på den ena räven och tryckte av. Räven föll på plats av 222:ans snabba kula. Den andra räven fick bråttom att komma iväg, vi noterade även en vuxen räv på andra sidan åkerkanten och ett antal rådjur som fortsatte att beta även efter knallen.

Härliga rävmarker med flera fina inägor, kullar och variation av växtlighet. Tack Nisse för denna kväll, vi kommer gärna tillbalka igen :o)

Räv nr 5 Ekolsunds marker. skjuten på 45 m med kal 222.

Räv nr 4:a.

2009-07-07

Bäst att passa på nu när man är inne i rävsurfen..

Idag var jag upp till min mark ovanför Uppsala, målet var att ta bort någon av de stora antalet rävar i har på marken. Jag satte mig vid en i stort sett nyslagen åker där det borde finnas stor chans till rävkontakt. Efter att spanat i ca 20 minuter obesrverades en räv - helt utan svans! Hållet var dryga 300 meter, så jag lyckades smyga mellan några halmbalar och tog in ca 50 m.

Jag lade upp bössan på en av dessa halmrullar och kunde samtidigt som jag visslade se hur räven reagerade i kikarsiktet. Först var den ganska ointresserad, men efter ca 10 minuter började den att titta mot mitt håll mer och mer. Därefter vände den på klacken och började närma sig mitt håll. Det var väldigt spännande att under så lång tid se räven komma närmare och närmare. Men diket verkade den inte vara sugen på att gå över. Hållet var nu dryga 200 meter, men med bra stöd och stärkt självfötroende efter de andra rävarna lät jag kulan gå.. Krumhopp från räven och sedan borta? Träffade jag?

Jag lommade iväg för att se vad som hänt -  väl framme ingen räv och inget blod, hmmm kan jag ha missat i alla fall? Hur svårt kan de vara att hitta en räv på en stubbåker.. Gick fram och tillbaka mellan balarna, vönde och tittade runt balarna som stod närmast diket, och där var det blod och en skottplats. Spåret ledde ner mot diket som jag passerat, och där i diket täckt att all grönska låg räven. Phuuu - skönt att det gick vägen även denna gång :o)   

Ungräv skjuten med kaliber 222 på 200 m. Det var räv nr 4:a denna säsong.

Räv nr 3.

2009-07-06

Rävjakten har börjat bra för min del och gett mersmak. Igår kväll var jag på en mark i Bro där jag har möjlighet att jaga med min kompis Rickard. Vi hade bestämt att prova på kvällen, men Rickard fick förhinder men tyckte jag kunde prova själv. Väl framme gick jag och satte mig ett område där de tippar ris, grus och annan bråte. Några dagar tidigare hade vi observerat ett par ungrävar i de området. Väl på plats visslade jag lite försiktigt i ca 5 min, i ögonvrån såg jag något som rörde sig vid en stor rishög 40 m llängre bort, jag satt alldeles stilla med ca 400 mygg runt mig, vågade knappt andas, inget hände...

efter ett tag var jag tvungen att röra på mig lite, passade på att vissla ett par gånger till, och där.... vid samma rishög dök räven upp igen. Nu var stödet inställt och jag låg och siktade mot högen, räven satte sig och tittade mot mitt håll och bjöd in till ett lätt skott med 222:an. Räv nr 3 var ett faktum. Vilket flyt jag har just nu :o)

Räv nr 3, 40 m med kaliber 222 och Varmint express.

Räv nr 2.

2009-07-03

Igår var jag ju ute och lyckades skjuta en ungräv, tänkte att finns det en borde det finnas fler..

Sagt och gjort, jag stack iväg till samma ställe ungefär vid samma tid, runt 22.00. Vä uppe i tornet behövde jag inte sitta länge. Efter ca 20 min kom det ut en ny ungräv som strosade runt lite i gräset och spanade efter sork. Den var dock på väg bort från mig. Hållet var dryga 100 meter, men efter att visslat lite lågt blev den mer uppmärksam åt mitt håll. Efter lite tixande med läpparna var den nu inne på ca 90 m och inget gräs i vägen. När den nu satte sig och tittade mot mitt håll, tryckte jag av och kulan från 222:an tog där den skulle.

Bra start på jaktåret :o)

Räv nr 2, 90 m med kaliber 222 och en Hornady varmint express på 40 grain.

Rävjakten är igång...

2009-07-02

I och med att man från i år har möjlighet att jaga ungräv blir rävjaktsäsongen en månad längre. Jag var inte sen att nyttja detta. Jag har möjlighet att jaga på en mark vid Ekolsund som håller mycket räv. Gick ut ganska sent och satte mig i tornet, men efter bara 15 minuter kom det ut en räv i skogskanten. Efter ett par musvisslingar försvann den bakom en kulle, tusan! gick jag misste om chansen nu?

Efter 5 minuter dök den dock upp bara 40 meter från tornet, och med bra stöd blev det ett lätt skott med 222:an. Känns bra att vara igång igen och troligen bidrog man till tillväxten av rådjursstammen. 

Första för säsongen, en ungräv på 40 m med kaliber 222 och

Niklas första Mufflon.

2009-06-06

I lördags hade vi urstädning av vår jaktstuga. Vi blir som jag berättat tidigare av med jakten efter detta jaktår. Men när vi var klara frågade jag Niklas min äldsta grabb som precis blivit klar med hela sin jägarexamen om han vill smyga ut och se om vi kunde komma åt något mufflonfår. Han var med på noterna.

Efter att provat norra delen av marken där vi observerade en grupp mufflon, men som valde att trippa upp i skogen på behörigt avstånd från oss. Provade vi en anna del av marken. Nu fick vi syn på ett gäng varav en tacka med två lamm var på rimligt skjutavstånd. Men gräset var högt, så endast ryggen syntes på lammen. Vi gjorde ett omtag och valde att smyga i förhåll bakom en kulle. Detta visade sig vara ett bra beslut. Nu kom mufflonen upp på ca 60 m, och vi stod lite högre så att hela djuren syntes. Niklas fick ett bra stöd med sin 308:a och skottet tog rätt i bogen. Lammet föll någon meter ifrån skottplatsen och blev sedan liggande. Grattis Niklas, ett mycket bra avslut på en spännande ansmygning..

Niklas med sin första Mufflon. Skjuten med en helstock i kaliber 308.

Säljakt ovanför Hudiksvall..

2009-05-31

I helgen var jag och min kompis Matte bjudna till Stocka ovanför Glada huddik för att jaga säl. Skall sanningen fram hade jag inga förhoppningar om att jag skulle få skjuta en. Nää, kanske kunde vi få se några på skapligt håll, men skjuta en?

Fredag kväll:

Vi llämnade hamnen med "Sealhunters" styrpulpetare och styrde ut mot de sista öarna innan stora havet. Det började bra och vi såg ett par sälar mitt på havet. När vi närmade oss öarna, spanade vi efter huvuden som kunde dyka upp inom rimligt skjutavstånd. Det var en strålande kväll och vi njöt av solnegången, fågellivet och den härliga doften av hav. När det började närma sig hemgång dök det upp ett sälhuvud på ca 70 m från båten, snabbt in med Matte till land så att han kunde få bra stöd för bössan. Det lugna vädret gjorde skottet till en lätt uppgift, snabbt fram till sälen så att den inte skulle hinna sjunka. Vilken bjässe!! Sealhunters sörsta säl är på 189 kg, denna visade sig väga precis 200 kg. Matte var självklart väldigt nöjd med sin livs första säl.. Grattis!!

Mattes första säl. En hane på 200 kg skjuten med 270 win.

 Lördag & söndag:

På lördag kväll var det min tur att få prova lyckan. Flera sälar observerades och framför allt en gäckade oss på kvällen. Till slut blev det tillfälle för mig, in till land och lade mig tillrätta. Tyvärr missbedömde jag avståndet lite och skottet tog en meter framför sälen. På söndagen däremot gick det bättre, flera sälar observerades. Men inget bra läge kom upp. Senare när vi provade en sista vik innan hemgång. Visade sig en säl precis utanför land. När jag kommit på plats och låg med bra stöd var sälen ute på ca 120 m. Men tillslut var den uppe med hela skallen och skottet tog där det skulle. Även denna säl hann vi bärga innan den sjönk. En hane på 158 kg, vilken helg vi fick. Kanonväder, superboende i Sealhunters stuga precis vid en sjö. Och inte minst mycket trevligt sällskap :o)

Snart syns vi igen då Sealhunter & Ehnebom kommer ner till oss för att jaga vildsvin.

Min första säl, en hane på 158 kg skjuten med 6,5 x 55.

Niklas första bock!

2009-05-15

Min äldsta son Niklas har under vintern pluggat jägarexamen. Nu i våras blev han klar. Min kompis Matte gav honom en bock på rot att skjuta på sina marker i Ekolsund.

Ikväll var vi ute och skulle spana av en inäga där jag sett en del rådjur tidigare. Det tog inte lång tid innan en fin 6:a visade sig. Men den gick väldigt nära gränsen och vi hade bestämt att låta de stora vara. Flera rådjur var ute och efter en stund får vi syn på en skjutbar bock som är på väg ner från ett alldeles nytt hygge. Avståndet var i kanten ca 100 m. Niklas var cool lugn, i alla fall visade han inte om han var nervös. Han satt bra tillrätta med 222:an väl inskjuten och benstöden nere. Bocken stod och drog hornen mot en enbuske, och bestämde sig sedan för att trava ut på ängen rakt emot oss. När den sedan stannade på 70 m, lät Niklas hårkorset stanna precis i bogen och tryckte av. Bocken hoppade till och föll sedan ihop död. Gissa om jag blev lika glad som Niklas :o)

Det kunde inte blivit bättre, ett perfekt skott fick avsluta denna fina vårkväll som Niklas kommer att minnas hela sitt jägarliv. Grattis grabben!

Niklas första bock! En udda 4:a skjuten med 222:an

Avveckling av jaktmark.

2009-04-19

Idag var vi nere allihopa på jaktmarken i Ripsa. Det var inte en vanlig städdag som vi brukar ha på våren. Nej, nu var det för att vi skall avveckla jakten då vi inte har den kvar nästa säsong, trist.. men så är det..

Många torn och kojor har vi under åren ställt ut och nu skall allt tillbaka. Inte lika skoj :o(  Ett 20-tal drevtorn , nästan 10 st vaktorn , rävfällor, andflottar, fasaneri mm fick vi in på lördagen. Riktigt bra jobbat..

Många torn blir det..

Lite jobb ligger det bakom alla tornen.. 

Jaktstig och Rabbis jakt i påsk..

2009-04-13

Idag var vi först på jaktstig borta vid Härnevi trakten. Vi - är Tobbe, Daniel, min grabb Niklas och jag själv. Av oss fyra sköt Danne klart bäst, han var med som funktionär så vi påstod att det var fusk :o) Roligt var att grabben Niklas sköt bra och slog både mig och Tobbe, hmmm han får nog stanna hemma nästa gång...

På eftermiddagen sög det i jakttarmen och vi fick åka och jaga kaniner hos en kompis. Det blev en både skoj och rättvis avslutning på dagen. Tobbe fick skjuta sin första kanin och även jag och Niklas sköt varsin. Tobbe sköt även en kaja, så han var glad..

En lyckad avslutning på dagen med tre fällda kaniner och en kaja..

Tobbe jagade räv i Tyttbo trakten.

2009-03-29

Sista helgen för rävjakten var Tobbe uppe på sin mark i Tyttbo området. Den här säsongen har varit ett läroår då det gäller rävlock. Det har gått ganska bra, många rävar har lockats fram, men det är inte alltid det blir skottchans. Även denna helg bjöd på flera chanser för Tobbe. Fyra försök  - gav tre rävar i pass och en tik på ca 10 kg fick bita i gräset "snön". Ett försök på kråka hann han också med.

Grattis Tobbe - nästa säsong blir du giftig :o)

Tobbes sista räv för säsongen, en tik på ca 10 kg. Trotts minen så är han glad :o)..  

Sista helgen för rävjakt i vårt område..

2009-03-15

Denna helg var den sista helgen för rävjakt i Mälardalen. Jag och Tobbe testade att locka i lördags morse. Men de enda som visade intresse för våra pipor var kajorna och en hackspett som var som tokig över Tobbes huvud. Kanske något att testa inför kråkjakten?

Min kompis Örjan var på en klappjakt runt Åhnhammar. Han lyckades bättre. Här hans egna ord " Jag satt på min stol i godan ro då plötsligt räven kom farande på 10 m, snabbt upp och pang - pang! så låg den där" En fin räv var det också, Grattis Örjan!

Örjan fick skjuta sig en räv sista rävhelgen.

Jag & Tobbe lockade Räv i Uttersboda.

2009-03-09

Jag och min kompis Tobbe har upptäckt tjusningen med att locka räv. I lördags provade vi på markerna runt Örbyhus. Det blev en spännande jakt med många observationer av räv, närmare bestämt   6 st på 3 timmar. Höjdpunkten var räven jag fick skjuta efter ett utomordentligt lockarbete av Tobbe.

Vi hade satt oss på en kulle i närheten av ett viltvatten. Jag observerar en räv som ca 500 m bort sover på en sten. Först ingen reaktion på lockandet, men efter ca 5 min reser han på sig och efter ytterliggare spännande minuter börjar han visa intresse och tar en lov genom en dunge. Väl ute på åkern byter nu Tobbe från harskriket till hackspetts pipan. Nu händer det saker, räven tar sikte rakt mot oss och travar in på ca 70 m. Tobbe ser räven tydligt och börjar undra varför skott inte kommer, men jag har ett träd framför mig och ser inte räven alls. Men till slut vinklar den upp och tar några steg åt höger och tittar rakt mot oss. Jag har bra stöd från trädstammen och skottet tar där de skall.  En fin hanräv på 9 kg som efter bra teamwork gav oss en spännande jakt. 

En fin hanräv på 9 kg. skjuten med Ruger #1 i kaliber 243.

Snabb Räv nr II

2009-02-28

Idag skulle jag lägga på mer räntor ute på åteln. Självklart åkte bösssan med. När jag kom fram smög jag ner mot åkerkanten  där åteln finns, när jag kommer ner kommer samtidigt en räv ut efter diket. Jag går ner på knä och provar en musvissling. Räven stannar upp och tar några språng mot mig. Tyvärr tvekar jag en sekund för länge, och räven vänder på klacken och försvinner bakom en holme upp mot skogen, fasen tänker jag. Men tar mig snabbt upp i tornet 20 meter bort. Jag har tagit med mig lockpipan och provar den i ca 15 sekunder, det tog skruv... Ut från skogen kommer räven igen i 180! springer upp i holmen och ställer sig på ca 40 m och tittar mot mitt håll. Jag kör en liten musvissling och rävtiken vrider upp sig lite till. Jag har perfekt stöd från tornet och 243:an tar där den skall. Det är bara att gå upp och hämta bilen med slakresterna och fylla på med nya godsaker. Tobbe skall ju prova imorgon :o)

Förtsa räven skjuten på lock..

Räven raskar vidare i  Uttersboda.

2009-02-08

I helgen var det tänkt att några rävar skulle bita i gräset. Mycket räv på marken i Uttersboda gjorde att det genomfördes rävjakt med stövare och grythund. Räv drevs av stövare och räv skälldes i gryt, men resultatet blev klent. Alla rävar raskar vidare ett tag till....

Några satt och vakade gris i det fina månskenet, och min kompis Tobbe fick skjuta sin livs första gris, Grattis!! Han får väll tacka Matte som både guidade och lånade ut pangen :o). Själv ligger jag hemma i lunginflamation och kunde inte närvara, suck... 

Tobbes livs första gris, skjuten med 9,3 x 62.

Skånsk harjakt..

2009-01-25

I helgen var jag med delar av Uttersboda jaktlag i Skåne på harjakt. Detta var något helt nytt för mig. Det var farsinerande att se ut över de till synes helt vilt tomma fälten, för att i nästa sekund se harar springa kors och tvärs. Vi jagade lördag och halva söndagen. Detta resulterade i 26 st harar och 1 st räv. Enligt "locals" var det ett mindre bra resultat, de hade nog räknat med det dubbla. Jag tyckte det var helt ok!, fick inte skjuta något själv + att jag drog på mig influensan. Men detta gör jag gärna om igen nästa år :o) Tack Jocke! för inbjudan...

Skånska harar efter en helgs jakt.

Jakt runt Tyttbo...

2009-01-18

I helgen var jag uppe med Casper och jagade hos Tobbe och Danne. Tanken var rådjur, och det började bra med att 11 st kom ut och visade upp sig utanför grabbarnas föräldrars hus.. Sedan såg vi inte röken av dem. Men jakt blev det i alla fall! Casper tog upp räv vid två tillfällen. Den första gick efter ett par kilometer i gryt, den släpte han efter att jag kom i närheten och kunde blåsa in honom..

Den andra drev han och Mattes hund "fuling" runt ca 1,2 mil. Tyvärr stog vi inte rätt denna gång... Men korvgrillning är också mysigt.

Bild kommer...

På söndagen släppte jag hos Matte i Ekolsund. 1:a släpp resulterade i hardrev i ca 45 min, det andra släppet yyterliggare en hare som Casper körde runt i ca 1,5 timme. Här gjorde husse fel och lämnade upptagsområdet, hade vi stått kvar kunde vi med lite flyt ha skjutit båda hararna... Man lär sig något hela tiden :o)    //JP                                       

Rådjurshelg på Uttersboda..

2009-01-12

I helgen var det rådjursjakt med drivande hund på Uttersboda. Vilken härlig jakthelg det blev.. Jag hade bjudit med mig min kompis EE med sina taxar Bork & Lycka.  Jag körde med min Basset Casper.

På lördagen var det stolpe ut och inget blev skjutet, men det var nära till första rådjuret för Casper . Men det gick lite fort och lite för långt håll. På söndagen blev det hattrick för Bork. Tobbe fick skjuta ett kid, sedan släpte vi igen och då fick EE äran att själv avsluta med ett kid. sedan i sista släppet, fick även jag möjlighet att belöna Borkis med det sista kidet. En duktig kille det där!! Samtidigt fick Joni skjuta ett smaldjur för sin drever Ludde. Tyvärr lyckades vi inte stå rätt för Casper idag heller, men en räv fick han på  fötter i samband med upptag på rådjur, den saluterades av Carlos på bästa tänkbara sätt :o)

Förutom detta sköt vi 4 st grisar på vakjakt, på min gris fick Bork bekänna färg och visa att han även är en utomordentligt duktig spårhund..

Mitt kid för Bork, hans tredje för dagen!  

Jakt på Ripsa igår.

2009-01-04

 Igår var det jakt på Ripsa. Det skulle visa sig att vi hade mycket skovlar inne nu. Det sköts skovel i alla tre såtarna. Jag gick med Casper i två av dem och i sista fick min kompis skjuta en fin skovel för Casper. Jag lyckades också skjuta en med horn bara på ena sidan. Hjorten gick vidare efter skottet, men med hjälp av taxen "Lycka" och två blandraser som ställde hjorten. Avslutades eftersöket på bästa tänkbara sätt.

EE sköt en fin skovel för Casper