Kaninjakt med Casper.

2008-12-29

Strålande väder och sug efter att få lufta hagelbössorna. Jag fick lov att släppa Casper på kanin ute hos en kompis marker. Inga kaniner var ute när vi kom fram, så jag beslöt att släppa in Casper innanför en mindre inhägnad som brukar hålla lite kaniner. Efter några minuter tar Casper upp med ett ilvrål... Ut kommer kaninen farande som en kanonkula. Niklas är med på noterna och fäller den på plats med ett välrikat skott. Casper kommer fram strax efter och lyfter upp sin första kanin som han sedan bär stolt till bilen..

Caspers första kanin!

Jakthelg på Ripsa.

2008-12-27

I helgen var det jakt på Ripsa. Det var ett underbart jaktväder med sol och lagom kallt. Lördagen gick bra med både hjortar och grisar skjutna, själv fick jag skjuta en hjort för kompisens hund. Även de gäster jag hade med hade en lyckad helg. I första såten sköts det två grisar, självklart skulle Jocke skjuta sin på passet längst bort. Efter dryga timmes släpande var den äntligen framme vid vägen. Vi som drog var rejält svettiga, men en fin gris var det.

Jockes gris.

Danne rapporterade om Elsas 2:a hare.

2008-12-27

Idag kom en härlig bild på min kompis Danne och hans Beagle Elsa. De hade jagat hare i Enköpingstrakten. Danne fick skjuta en hare efter tre fina drev. Alltid lika skoj när man själv får avsluta jakten för sin hund. En mycket fin bild blev det också!

Elsas 2:a hare!

Jakthelg på Ripsa..

2008-12-01

I helgen var det dax igen för jakt på Ripsa. Bra med folk båda dagarna. Det sköts på dov och rådjur. Framförallt söndagen gick bra.

Casper gick en såt både lördag & söndag. På lördagen fick han fram en fin skovel till en av skyttarna som inte hann med riktigt.. Sedan tog han upp en hind som också gicl för fort för pass skytten. På söndagen gick det bättre, en av gästerna sköt en kalv för Casper.

En lyckad helg med andra ord.....

Bra jobbat Casper

Jakt ovanför Uppsala..

2008-11-15

I helgen var jag bjuden att jaga på en mark ovanför Uppsala. En stor och fin mark med mycket vildsvin. Denna helg var lite trög, men det föll i alla fall ett rådjur, och en gris. Men jag såg en del vilt. Både räv och rådjur hade jag i pass. Välordnad mark med kul möjligheter...

//JP   

Förmiddagsjakt i Bro.

2008-10-25

Idag var jag bjuden att jaga med KF gänget i Bro. Vi körde två såter och i den första sköt Rickard en räv och en av "gubbarna" en hare. Jag hade både räv och rådjur i pass, men hade inte marginalerna på min sida, kom aldrig till skott. Jag saknar verkligen min drilling som är på reparation....

Efter fikat körd vi 2:an och där släppte jag Casper. Han fick inte upp något som jag vet om i alla fall. Rickard sköt sin andra räv för dagen. När vi var på väg att bryta så drar självklart Casper iväg och får upptag, driver något vilt med skall i ca 10 min, och kommer tillbaka efter ca 30 min. De sköts även en älgkalv, Jag tycker det var en trevlig mark som gav ett bra resultat på förmiddag. Tack Rickard för inbjudan!!

En lyckad jakthelg på Ripsa!

2008-10-19

I helgen var det dax för jakt på Ripsa. jag hade med mig två kompisar, Rickard & JJ. Som vanligt när man har gäster med ner behöver man inte vara orolig för att de inte skall få se djur.. Så var fallet även denna helg. Vi lyckades fälla våra två älgar, ett par rådjur, en del hjort och även en gris.. Själv lyckades jag komma tillskott på en hjortkalv och ett rådjur.

Denna helg skulle jag också för första gången släppa Casper på hjort. Självklart spännande att se om han skulle driva detta vilt. Det gick över förväntan! Han hade 4 st 30 minuters drev, och i det tredje försöket sköt min kompis Rickard första hjorten för Casper. En ensam hind kom i pass, med Casper någon minut senare i spåret... Jäklar vad skoj... Desutom kommer han tillbaka efter ca 30 min när det bär iväg. Ser lovande ut inför fortsättningen.

Caspers första hjort. En hind skjuten efter ca 30 minuters härligt drev.

Trevlig helg på Ripsa...

2008-10-13

 

I helgen var jag på Ripsa. Jag hade med min kompis P-L.

P-L hade införskaffat en ny bössa, av det moderna slaget - med trekantig pipa och allt. Sköt bra gjorde den också..... P-L fick inviga bössan med ett välriktat skott mot en spets. Vi sköt även en fasan för P-L:s vorster valp..¨

 

P-L på väg hem med sin spets...

Farsgubben har satt ribban...

2008-10-09

Min pappa jagar på en Ö i Mälaren. Där är det gott om både Dov och Rå.

Förra helgen var de ute och farsan satte ribban direkt! 3 st hjortar för hans del. Varav den ena var en riktigt fin skovel... Så nu får man ligga i.

Pappa med fin skovel...

Ny familjemedlem..

2008-10-08

Förra veckan var vi och hämtade vår senaste medlem i familjen...

Casper heter han och är en 7 månaders Basset griffon. som förhoppningsvis skall driva många hjortar och rådjur i pass. Han skall också användas för eftersök. Casper är duktig och har redan drivit både rådjur och kanin med sitt ylande :o)..

Blodspåren tar han ann med stort intresse, så det ser lovande ut.

Casper luktar hellre på blommorna, hmmm?

Grisjakt i Knutby..

2008-09-27

Idag var jag inbjuden till Grisjakt av min vän Örjan. Han jagar på en mark i Knutby som på senare tid fått in en massa grisar. Denna dag var det stor uppslutning med många skyttar, och många duktiga hundförare med Kopov, laikor mm.

Även tidningen Jakt & Jägare var där för att göra reportage. Mer om jakten kan ni läsa om i tidningen i November nummret. Jag själv fick ett kanonpass på eftermiddagen och sköt där 2 st grisar.

Bland annat denna 100 kg Galt.....

Knutby galten...

Gåsajakt!

2008-09-26

Idag var jag inbjuden av Mats på gåsjakt. Vi skulle bli 4 skyttar och vädret var strålande. Mats hade förberett med en MASSA bulvaner av olika sorter. Morgonen innan hade 2 st skyttar fällt 36 gäss, så vi var förhoppning fulla.

Gäsen kom, men flög lite mer norr om oss denna morgon. Men visst kom de några flockar... Häftig känsla! när ett 20-tal gäss nästan är på väg att landa i knät på oss, vi låg i ligg-gömslen och skyttet kändes lite ovant. 12 st fick vi denna morgon . Jäkligt skojigt detta :o). Tack Mats för denna jakt!!

Gåsa morgon...

Snabb räven..

2008-09-22

Idag blev det en snabb jakt på räv. Grabben skulle på träning och springa i spåret. Jag skjutsade upp honom och hann sedan med en timme och vaka på räv.

En bock och en get stod ute när jag kom ut till passet. Dimman började att breda ut sig över ängen och sikten blev allt sämre.. Då som en skugga kom ytterliggare ett djur smygande - en räv!

Efter några minuter var den inne på ca 60 m och jag hade fint stöd av tornet. 222 kulan satt där den skulle.

14,2 kg vägde han, jag har förstått i efterhand att det är en förhållandevis väldigt stor räv,. Kanske skulle ha stoppat upp den.

Räven föll för 222:an

Elsas premiär hare...

2008-09-20

Idag kom det ett sms från min kompis Daniel. Hans Beagel Elsa är nu innne på sitt första riktiga jaktår. Hon har haft några upptag och kortare drev innan. Men idag fick hon till det och Danne stod rätt placerad. Grattis till första haren, men inte den sista :o).

Elsas första hare!

Bockpremiär..

2008-08-16

 

Så var det äntligen dax för bockpremiären. Der är liksom startskottet på det nya jaktåret. Vi var nio förväntansfulla jägare som steg upp i ottan. 04.30 var jag på pass i "Pelarsalen". Efter en halvtimme kom en dovhind med kalv nerför berget, sedan var det ganska lungt tills ytterliggar hjortar visade sig, denna gång ett par hindar med kalvar och en spetshjort. Härligt att se dessa små kalvar skutta omkring.

När klockan närmade sig 05.45 flög två stycken tranor över tornet och landade mitt på hygget, varför där och inte ute på åkrana bredvid? Det gav ifrån sig sina karaktaristiska rop, och gick omkring med sina sträckta halsar. Då i norra delen av hygget stog plötsligt något brunt, upp med kikaren och visst var det en bock..

Avståndet var dryga 200 m, men den var på väg åt mitt håll. När den var inom skjutavstånd fick den syn på tranorna. Nyfiken som den var gick han upp på en höjd och stog med perfekt bredsida. Den föll direkt för 243:an. Skönt! Det var ett tag sedan jag sköt en bock, och nu känns det verkligen som om jaktsäsongen är igång.

//JP   

Augustibocken

Snart drar säsongen igång igen!

2008-07-11

Äntligen drar det snart igång igen med räv & grävlingjakt. Bockjakt och lite senare  jakten på hornbärande Dov... Lite duva skall man kanske hinna med också.

Senaste tiden har ägnats åt skyddsjakt på mås & trut. Der har varit lyckosamt och vi har lyckats rätt bra med att hålla dem borta från anläggningen ett tag. En nyttig och samtidigt rolig jakt sköna sommarkväller.

Nästa hela vapengarderoben är bytt och flera nya bössor skall få bekänna färg :o)

//JP

Lite sammanfattning av senaste jakterna

2008-05-14

 

Här kommer en liten sammanfattning av de senaste jakterna. Förra helgen var jag nere med en kompis på Ripsa för att städa foderplatser, vaka lite gris och bara vara.. Några grisar sköt vi inte, men en stackars skabbräv fick bita i gräset för nya enskottaren i kaliber 243.

Lerduveskytte hann vi också med och är bra träning inför skyddsjakten på mås. Det har blivit några tillfällen för denna jakt, som är både rolig och nyttig. Mina kompisar med fågelhundar blir också glada över apportviltet..

För de som har vårjakt på bock är det en fin tid nu. Min kompis Robban fick skjuta en fin 6:a i trakterna av Sala, bifogar en bild..

Vårbocken!!

Annorlunda skyddsjakt..

2008-04-11

Ikväll var jag bjuden på en för mig annorlunda skyddsjakt.

Vi var inne på ett industriområde och jagade mellan containers och uppe på hustak. Målet var att dessimera antalet kråk och måsfågel. Tidvis är det mängder av dem inne på området.

Idag flög de lite för högt, men det blev i alla fall några trutar och en kaja.

Jag måste erkänna att detta med att jaga fågel är jäkligt kul Till saken hör också att jag hade med en ny hagelbrakare på prov och den verkade ju funka :o)

Tack Rickard för jakten, detta gör jag gärna om...

 

Predatorjakt i Dalarna..

2008-03-30

I helgen var jag bjuden till Tobbe & Dannes jaktmark i Dalarna. Danne har det förspänt och bor mitt i marken.

Tobbe lyckades skjuta denna Mård på lock med rävpipa! Grattis..

Ett par kråkor lyckades vi också med att få ner, fasen vad svårt det är med dessa gråkappor :o)

Fick även se en jättebock!! Så nu har grabbarna något att se fram emot den 16:e augusti...

Tack för en riktigt trevlig helg.

//JP

Liten påskblandning...

2008-03-24

Påsken inleddes med Ripsa besök. Tobbe och jag skulle försöka få ner lite kråkor. Vi lyckades sådär, mycket fågel i luften och 5 st i backen.

Mats sköt som vanligt en gris på ca 45 kg.

Lite nytta hann vi med också med fodring och pass ut på rätt ställe.

Väl hemma igen gjorde jag ett besök på markerna där min jägarbana började, nostalgitripp där tankarna gick tillbaka till första bocken, första älgen och haren. De sköna sommarkvällarna då man fick skjuta morkulla.

Ute på ett av gärderna fick jag syn på ett par vildsvin med kulltingar, lyckades smyga riktigt nära så jag kunde ta bilder med min lilla digitalkamera. Det var spännande..

Sugga med småkultingar

Kråkjakt i Möklinta.

2008-03-09

Robban och Maja framför kojan och några gråkappor..

I helgen var jag bjuden att jaga kråka & räv på mina kompisars mark runt Möklinta. Klockan ringde tidigt på lördag morgon, det gäller att vara på plats innan det ljusnar. Tältet skall upp och Uven skall riggas.

Det tog inte så lång tid innan de första kråkorna började synas i luften. Robban fick börja skjutandet och Crille hängde sedan på. Själv tog jag det rätt lugnt. 3 skyttar i ett litet tält gör svänrummet begränsat. Vi lyckades tillslut få ner 5 st och saluterade några till :o). Crilles duktiga labbe Maja skötte sina uppgifter utmärk och alla kråkorna var snart hämtade efter skotten.

På söndagen var det bara jag och Robban som jagade, regn och blåst gjorde kråkorna motvilliga att komma nära oss. Jag sköt dagens enda kråka, och hade vi upptäckt Räven lite tidigare som kom in på hagelhåll medans vi satt och fikade så hade vi fått den med. 

Tack för en mycket trevlig helg!!

Sista dovjakten för denna säsong..

2008-02-29

Igår smet jag tidigare från jobbet för att om möjligt skjuta en sista kalv för denna jaktsäsong. Det var ett underbart väder med +8 grader och sol..

Det var ett par till i jaktlaget som tog chansen denna dag. Jag valde att lägga tiden på smygjakt i HiH såten. Det visade sig vara ett bra val. När jag kom upp på en höjd kunde jag se ett 15 tal djur redan var ute i PLÖJORNA för att äta - äta vadå?

Hur som haver blev det en spännande ansmygning på ca 30 min för att komma i bra läge - hållet var till en början lite drygt, men de närmade sig sakterliga och efter ytterliggare ca 15 min small det. Säsongens sista dovkalv låg i solen..

 

Nu får tiden ägnas åt räv & gris istället.

//JP   

Äntligen blev det en skovel... 

2008-02-10

Nu är hundjakten över och det är smyg och vakjakt som gäller i februari. Rätt skönt faktiskt, ingen stress och jäkt. Man hinner med lite annat på dagarna än bara jakten. I helgen var vi 3 st nere från jaktlaget.

Vi fodrade, sköt in småviltstudsare och så jagade vi såklart en del också..

Lördag eftermiddag tänkte jag prova ett nytt hygge som kommit till under hösten, jag smög upp mot det som kallas "Pelarsalen" och satte mig på en av höjderna. Jag hade stött några hjortar på väg ut och hoppades att några till skulle hitta ut på hygget. Men rätt som det var skymtade jag till något svart bland riset som ligger kvar på backen. Ett vildsvin hade kommit ut. Vildsvinen stöp direkt i skottet. Det var en årsgris.

Söndag morgon smög jag ut på "Storängen" för att se om skoveln som jag såg morgonen innan skulle visa sig. Japp, den var ute med en flock på ca 15 djur. Det blev en lång och spännande ansmygning innan jag tillslut kom iläge på rimligt skjutavstånd. Lite extra nervöst blev det då jag tittade upp  och hade en hind mellan mig och skoveln på bara 10 meter! Men hon upptäckte mig inte och jag kunde få iväg skottet.

Det blev en skovel tillslut i år :o) 

Jag fick min skovel tillslut ... 

Sista helgen för hundjakt..

2008-01-28

I helgen var det sista hundsläppen för säsongen..

Jag åkte ner till Ripsa på lördagkväll för att jaga på söndagen. Lördagen resulterade in en fin skovel som sköts av Mattsson för sin egen hund Pelé. Magnus fick skjuta sig en gris. Se fliken jaktbilder!

Söndagen bjöd på strålande sol och det skulle visa sig bli en riktigt bra avslutning på säsongen. De sköts 3 hjortar och två rådjur. EE:s tax Bork var en av dem som gjorde jobbet...

 

Nöjda skyttar med Bork i mitten 

Jakten i helgen..

2008-01-12

I helgen var det jakt på Ripsa. Flera gäster var nere och prövade lyckan i det halvdaskiga vädret. Men jakten gick helt ok med 5 dovhjortar och ett rådjur. En av gästerna fällde en fin skovel och en annan fick en stång i pass.

På bilden en nöjd skytt...

En fin skovel och en nöjd skytt

Jakt hos Örjan..

2008-01-04

Idag var jag och min yngsta son Markus nere hos Örjan på hans nyinskaffade torp med 27 ha mark. Marken ingår i ett JVO på ca 350 ha, marken har både rådjur, vildsvin och dovhjort. Även småvilt såklart.

dagen började bra med 8 Dov som passerade i skogsbrynet när vi kom ut på verrandan :o).

Örjan fick sedan skjuta sitt första rådjur på marken och även salutera en räv som kom som en blixt med hunden strax efter.

Flera observationer gjordes, och en trevlig fm jakt avslutades med lite korvgrillning..

Tack Örjan, kommer gärna tillbaka igen.

//JP

Antal kommentarer: 0