Blogg

Rådjursjakt Gustavsberg.

 

Idag var jag och Niklas och jagade med min kompis Erik på deras marker i Gutsavberg.

Bra rådjursmarker som lämpar sig väl för jakt med drivande hund. I första såten släppte vi Casper och Klabbe. Casper tog upp hare direkt, men den lrade oss efter ett bra drev. Sedan tog han upp rådjur och hade husse vart mer allert så hade han skjutit när de kom tillbaka efter en vända. Nytt försök och denna gång tog Casper upp bock och smaldjur som gick förbi Niklas ett par gånger i såten, tredje gången gilt! Niklas fick skjuta en fin bock efter ett grymt drev av Casper.

Lite fika och uppvärmning av frusna fötter så körde vi såt två med Doffe och Klabbe.

Doffe tar direkt upp ett ensamt rådjur som efter vart ur såten, kommer tillbaka i famnen på mig. Även denna gång är jag inte riktigt med på noterna. Nytt upptag som tar en vända i såten och går sedan över en lång åkerremsa. Men efter att kört något varv där kommer de tillbaka. Även denna gång har Niklas placerat sig rätt och kan avsluta sista drevet för dagen. Stort grattis! Bra hundjobb och skytte.

Klabbe hade några korta drev, men inget riktigt flyt...

Tack för en fantastikt kul dag med strålande sol, -3 grader och bra rådjursjakt :)

//JP & NP 

 

 

 

NPs Älgjaktspremiär

Så var älgjaktspremiären avklarad.

I måndags jagade jag med mitt jaktlag i Åkersberga, totalt har vi en vuxen på licens samt fri kalv tills kvoten är fylld.

För min del vart dagen lugn, lite rådjur hade jag i pass men under älgjakten går dom som fredat vilt.

Vi hade en hel del älg inne på makren vi såg bland annat en åttataggare, ko med kalv och vid tiotiden klev en kviga i pass för Sören som avslutade på bästa sett. Grattis Sören!

Tisdagen jagde vi på en annan mark vi har i Rånäs, här har vi tilldelning på en vuxen och en kalv. Vi valde att köra lite kombijakt (jag släppte min basset Klabbe och så skjuter vi det som kommer). På makrken finns rådjur, vildsvin älg och ibland även dov.

Ganska snabbt får Klabbe upptag och ett ensamt rådjur passerar en skytt som inte kommer åt att avsluta. Klabbe släpper efter en liten stund och kommer tillbaka för att sedan ta upp ett annat rådjur som även det lyckas undvika passkyttarna. Lite senare får en passkytt obs på en råbock och strax därefter en ensam dov. Vi går mot hans håll varav Klabbe får upptag, troligtvis på dovhjorten. Även denna smiter!! Efter upptaget så lyckas vi skrämma upp ko och kalv som passerar en passkytt som inte heller han kommer åt.

Ibland har man stople ut, men vilken dag vi hade. Klabbe fick jobba sig trött och många av passkyttarna fick i alla fall se vilt även om det inte kom åt denna gången.

 

Nu laddar vi om och tar nya tag i helgen.

Skitjakt ni som ska ut!

 

 

Lite bilder från älgjakten.

 

 

Slaktboden

Klabbe svalkar sig efter ett drev

/NP

Markus första Gris

För cirka en vecka sedan hade jag med mig min lillebror Markus till en av mina åtlar för att vaka gris. Tanken var att Markus med nybakad jägarexamen skulle få chansen att skjuta sitt livs första vilt med studsare. Grisarna kom men tyvärr gick dom väldigt tätt och det i kombination med en "lätt" närvös Markus gjorde att skott inte avlossades denna gång. Påt igen bara!

Ett par dagar senare pratade jag med min kompis Marcus som äger Kvartinge Gård i Mariefred, jag berättade om vårat vakpass varpå han bjöd mig, Markus och Andreas att komma till hans gård och försöka skjuta några grisar i veten.

Marcus har väldigt gått om vilt på sina marker så förhoppningen om att Markus skulle få skjuta sin första gris var höga.

Eftersom Markus inte tidigare skjutigt någon gris så satte vi oss tillsammans, vi får ett pass mitt ute i ett vetefält. Det här känns kanon!

Vi hinner inte sitta länge innan det börjar knaka i skogskanten. Var med nu säger jag till Markus, spänningen och Markus (min med för den delen) puls ökar. Efter några minuter så kommer det tre... älgar ut ut på åkern. Inte rätt vilt men väldigt trevliga att beskåda.

Efter ytterligare en timme kommer även en krontjur ut och gör oss sällskap på åkern.

Det går ytterligare någon timme och nu börjar det mörkna på riktigt, nu kommer grisanra!!

Fyra stycken, två lite större och två lite mindre cirka 40kg. Jag säger till Markus att sikta in sig på en mindre grisen som går längst bak i ledet, vänta tills dom stannar.

Grisarna stannar och den bakre visar bredsidan, nu kan du skjuta! Jag tror i ärlighetens namn inte att jag han avsluta meningen innan det small, inga tveksamheter här inte.

Alla grisarna springer in i skogen igen, alla utom en. Den påskjutna grisen börjar springa i fullfart över åkern, rakt åt vårat håll. Jag tar bössan av Markus och siktar för att skjuta ett till skott men precis som jag svingar med så ser jag att grisen börjar vackla. jag följer grisen en liten stund till innan den gör en kullerbytta och blir liggandes. Markus första vildsvin är ett faktum!

Totalt såg vi fyra grisar, fem älgar. en kron och en dov. Stort tack till Marcus för att vi fick möjlighet att jaga på dessa fantastiska marker!

 

Nedan kommer lite biler från jakten.

Skitjakt

//NP

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kråkjakt ovanför Sala.

Jag var bjuden av min kompis Christer på lite kråkjakt ovanför Sala.

Med var även Carlos och Mats. Vi kom upp på fredag kväll. Vi började med att åka ut och rigga gömslet. Sedan blev de några bira och en god middag som Crille fixade.

Kråkjakt är inget för sjusovare, kl 04.00 ringde klockan. Strax innan 05.00 var vi på plats. Vilken fantastisk soluppgång.

Carlos sitter redo och spanar.

Det kommer in en del fågel, framför allt kajor. skyttet kunde väl vart lite bättre. Men en del får vi ner och det känns ändå som om dagen borde kunna bli bra. Den snygga ommoddade Uven sitter högt med sina stora oranga ögon för att reta upp kråkorna.

Jaktvärden för dagen tycker jag bjöd på en kul jakt och trevlig samvaro. Kanske hade han hoppats på några till än de 11 st fåglarna vi fick ner denna morgon. Men lite lerduveskytte på eftermiddagen skall nog öka % till nästa morgons jakt.

  

Men Mats verkade riktigt nöjd :)

Tack för den här gången..

JP

Gris och älgjakt Rånäs

Lite sen uppdatering från 2017/2018 sista jaktdag (för min del).

 

Idag hade jag med min kompis Tom och hans jämte Åbra till min mark i Rånäs.

Vi hade en kalv kvar på lincens samt att vi hade haft rätt gott om vildsvin inne senaste veckorna.

Tanken var att på förmiddagen jaga älg och gris med Åbra och sedan på eftermiddagen jaga rådjur med min basset Klabbe.

 

Tyävrr lyste älgen med sin frånvaro men vi han inte mer än släppa Åbra innan hon fick tag på en grupp unggrisar som passerade mig och Tom på 25m, två av dessa blev kvar jag stod för en och Tom för en.

 

Eftermiddagen gav tyvärr ingen större utdelning, den såten jag gick med Klabbe och som normalt brukar hålla gått om rådjur var tyvärr tom denna dag. Tråkigt men jakt är jakt.

 

Nu tackar jag och Klabbe för denna säsongen och laddar om inför nästa!

 

Skitjakt på er!

NP

 

Våra grisar, tack Tom och Åbra för fint hund och hundförararbete!

 

Jakt i trakterna runt Köping.

Idag blev det jakt i trakterna runt Köping. Vädermässigt en kanondag, med sol och nysnö.

Jaktligt gick det lite trögt, nysnön gjorde nog att grisar och hjortar tryckte hårt i tätningarna. Inte så mycket spår och vind att gå på.

Doffe började i alla fall med att ha ett bra drev på vildsvin som gick förbi en av skyttarna på för långt håll. Sedan hade han ett drev till lite kortare, så det kan ha varit hare eller räv. Några av de andra hundförarna hade också enstaka djur på benen. Men inget skjutet. Det var grymt mycket snö på träden, så jag var väldigt nöjd med att ha tagit min annorak från Swedteam på mig, ingen snö innanför nacke och brallor :)

I andra såten gick jag med Casper, knappt ett spår. Men på slutet blev de i alla fall upptag och drev i ca 20 min. Men såg aldrig vad det var..

Sista såten resulterad i alla fall i en skjuten gris, Göran stod på rätt plats vid rätt tillfälle..

Göran visar vart grisen kom ifrån.

Grattis!!

En av skyttarna hade en riktigt gammal klenod till bössan. Ingen Blaaaser här inte :)

Våga vägra Blaser :)

 En trevlig jaktdag blev det..

Tack från JP 

Jakt Kungsängen.

Idag blev det jakt Kungsängen-Bro.

Jag körde bara Casper idag. I första såten släppte vi först en Tax som hade ett par upptag, men det ville sig inte riktigt. Så efter lite fika och lunch provade vi nästa såt med Casper. En Salixodling som visade sig innehålla 5 rådjur som passerade liiiite för långt bort fär hagel. 

Vi postade om runt en större holme, och direkt fick Casper tag på 4 rådjur som efter en stund gick ur såten på lite långt håll för närmsta skytten.

Nytt upptag och detta drev gick två varv i såten, det visade sig vara en hare som Casper drev. Drevet gick förbi mig precis nedanför en bergklack och sedan small det! 

Fasen va kul, nu visade det sig att det inte var drevdjuret utan ett stänkdjur som tog vägen förbi sista passaren, eller ja försökte i alla fall.

 

Hur som haver blev det en bra dag i skogen med fina drev och bra skytte :)

Övriga passare berättar om viltet de såg passera i denna såt.

Tack från JP & Casper

Jakt LB

Det har ju vart rätt ont om snö denna säsong så jag har väl kanske inte hållt efter pälsen på Casper som sig bör. Så denna jakt resulterade i en hel del snö i pälsen och framförallt nosen. men han jagade på ändå :)

Upptag och drev på rådjur, gick ur såten en stund men vände sedan tillbaka. När det sedan small hos john så tänkte jag, bra nu är det klart. Klart var det, men visade sig vara ett stänkdjur. Men vi var glada ändå, har gått lite trögt med rådjursjakten på LB denna säsong.

En av behållningarna på LB är luncherna, Mia brukar ha en del gott med sig :)

Vad finns i gottepåsen idag då?

Till nästa säsong får vi nog hålla ner pälsen lite..

 Tack för idag gubbar och gummor :)

JP

 

Jakt Aspvik.

Idag var jag bjuden att jaga på en ny mark i Kungsängen - eller igentligen var det Niklas som vart inbjuden. Men då han inte kunde fick pappa hoppa istället :)

Det visade sig vara ett trevlig gäng gubbar och gummor.

I första såten släppte vi först en älghund, då de hade kvar älg på licensen. Tyvärr så hittades inga älgar så vi övergick till att släppa en tax och Niklas Basett Klabbe.

Taxen fick upptag och drevet gick fint i såten och närmade sig mig som gick ner mot sjökanten. Klabbe som också var ner mot samma kant mötte troligen rådjuret och snodde drevet, jag stog bra placerad och fick rådjuret på mig, men det gick lite väl fort förbi mig så inget skott, det var synd då det varit stolpe ut för Klabbe under säsongen.

Tillslut gick drevet ur såten.

Men Klabbe hittade först på ett nytt rådjur som även de tyvärr gick starx utom skjuthåll för en av passarna. Sedan blev de upptag på Hare, men samma skytt hade flyttat sig lite så denna hare gick även den på fel sida :(

Det vlev inget skjutet idag, men många observationer och en trevlig mark.

Sedan hade vi ju en trevlif sittning runt brasan också :)

Tack för idag från Casper & JP. 

Jakt med gamla Ripsagänget.

vårt gamla gäng från Ripsa tiden försöker att jaga ihop någon gång om året.

Vi var på Dävensö ett år och de sista två åren har det blivit hos Erik och hans jaktlag i Gustavsberg. Förra året blir nog svårt att leva upp till, nästan allt gick rätt då och vi fick 9 rådjur.

Nu var det dags igen.

I första såten släppte jag Casper och Erik sin tax Orva och Wortsern Yra.

Casper fick upptag efter en stund och det buktade rätt bra. men då det hackade lite i början misstänkte jag att det kunde vara Hare. Mycket riktigt så kom tillslut haren upp mot mig och jag kunde avsluta med en hagelsmäll.

    

Det blev även ett rådjur för Yra i såten.

Nästa såt Körde jag Doffe och Per min kompis körde Klabbe. Klabbe fick upp rådjur som gjorde en bra vända och det var riktigt nära att drevet kom i håll för mig. Det var ännu närmare att jag fick skjuta för EEs tax Orva då drevdjuret kom rakt upp mot mig, men vinklade precis innan de kom i håll, jäkla otur. Så här höll de på i såten, flera hade rådjur på sig. Men de flesta kunde smita förbi.  Ett rådjur till blev kvar.

Hade vi flyt förra året, så var det desto mindre flyt denna gång.

Men en grym jaktdag med sina gamla jaktkompisar.

Tack Erik och tack till ditt jaktlag som låter oss jaga med er en dag :)

//JP