Blogg

Tackjakt i finväder.

Idag var det dax för tackjakt, dvs då vi hundförare får jaga själva på oftast fina marker där vi gått med hundarna tidigare under säsongen.

Grymt väder med några plusgrader och sol.

Första såten körde jag Doffe. Det blev upptag på Dov direkt, lite läskigt blev det då de gick över stora vägen med en jäkla massa trafik. Men Doffe släppte efter ett tag och kom tillbaka på rätt sida. Nytt upptag, denna gång på Rådjur som sedan sköts av passare. Nytt upptag denna gång på gris, men han hängde inte på så länge.

I andra såten stod jag på pass, började med att se två älgar. Där tjuren som hade fint utlägg hade en gunga!! hängande i ena hornet :/

Efter ett tag på pass kommer en bock farande, blev lite spännande innan jag kunde skjuta då den stog i flera minuter och lyssnade efter hunden som tagit upp. Men sedan satte den fart mot mig och jag kunde avsluta på ca 20 m.

I sista såten hade jag 7 rådjur, en kronhind, en dov och en älg inom synhåll.

Totalt ett tiotal vilt, övervägande vildsvin blev resultatet.

En kul dag med trevliga och duktiga jägare som vet när de skall hålla inne skott och i första hand tänka på säkerheten för hundar och jägare.

Tack för idag...

//JP

 

Jakt i Brottbytrakten.

Idag var jag bjuden till en för mig helt ny mark i Brottbytrakten.

jag var bjuden av min nya jaktkompis Tomas, som också har en Basett, så det var upplagt för fin sång i skogen.

Casper fick upptag nästan direkt och efter en stund kommer en hare förbi på lagom skotthåll för hagelpipan. Casper låg bara ca 30 sek efter.

Vi går vidare och jag upptäcker efter en stund att jag inte markerat på GPS vart jag hängde upp haren, går tillbaka för att markera. Då får Casper upp igen och medans jag kommer fram och fibblar med GPSen med bössan på axeln, hör jag frasande steg. När jag kollar upp kommer rådjuret rakt mot mig. Släpper förbi den på 10m och hoppas den stannar upp bakom mig så jag kan få fram bössan, men den fortsätter snabbt bort med Casper någon minut efter, suck!! fan va klantigt :(

Jag fick ett nästan läge till för en av de andra hundförarnas hundar, men stog en 20-30 m fel, tyvärr.

Det blev i alla fall ett rådjur skjutet tillslut.

Men en riktigt fin och trevlig mark att jaga på.

Tack för inbjudan Tomas!

//JP

Jakt Torslunda

Idag vart det jakt i närheten av hemmaplan.

Hasse hade bjudit in till jakt på Torslunda.

Idag hade jag med min kompis EE också med Taxen Orva. Jag körde Casper i första såten, EE Orva och Pontus sin Wachtel. Wachteln tog upp och det försvann ut en sväng över gränsen. Casper började väcka och efter en stund så blir det upptag, samtidigt som Wachteldrevet svängt tillbaka. Nu visar det sig att de Casper håller på med är samma rådjur. drevet går upp mot däe jag ställt mig i skogen, och efter en stund kommer bocken på bra håll för en hagelsmäll. När den slår ihop tappar den hornen och jag hittar i alla fall det ena :). Casper kommer först fram till rådjuret, när sedan wachteln kommer tycker Casper att det är hans djur och gruffar till. Vilken taskmört - då han snodde drevet för Pontus hund...

Orva har också drev men tyvärr står vi inte rätt denna gång.

Efter fika så tar vi nästa område. Jag kör Doffe som har riktigt bra drev på rådjur som jag nästan får läge på två ggr. fler andra skyttar har också drevet "nästan" i pass. Men denna gång klarade sig drevdjuret.

Som vanligt en trevlig jaktdag med dessa gubbar..

//JP

 

 

 

     

Grisdubbel Väppeby.

Idag blev det jakt i trakterna runt Väppeby.

I första såten släppte jag Casper och Jorm sin Munster. Men det gick idag rätt trögt, vi hade några kortare drev, men ingen riktig ordning och dåligt med spår.

Men när vi var nästan klara med såten, smälle det 3 smällar??

Det visar sig att ena passkytten fått på sig 3 grisar från grannmarken. Den första lade sig direkt i skottet, så han siktar in sig på tvåan. När den försvinner efter skottet, reser sig den första och fösvinner. Vilken mardröm - två påskjutna grisar ingen kvar :/.

Jag hämtar Doffe istället om vi behöver släppa på dem. Skytten tyckte att skotten kändes bra, och då brukar det vara bra. Känslan visade sig vara rätt och båda grisarna låg ca 40-60 m från skottplatsen. Grattis till en fin dubbel.

I andra såten kör jag Doffe som får upp nästan direkt - i samma veva skjuter två passare på varsit rådjur och ingen av dem ser de falla på plats. Vilket gör att jaktledaren helt rätt uppmanar om tillfälligt skjutförbud innan vi rett ut det hela. Doffe driver på bra och efter en stund ser jag drevdjuret komma rakt mot mig och stanna på 40 m -typiskt...

Den får syn på mig och kastar tillbaka i samma riktning som Doffe kommer  - jäkla vilken liv det blir på honom när de möts :) Doffe driver sedan på i över en timme innan jag kan fånga in honom på grannmarken.

De två påskjutna då? Ja de låg inte långt från skottplatserna. Så det blev en lyckad dag med 2 grisar och 2 rådjur.

Tack för idag gubbar!

 

//JP   

Jakt Torslunda

Idag blev det jakt med Torslunda gänget.

Jag började med att släppa Casper. Det tog inte så lång tid innan han väckte och snart vart det fullt drev. Jag misstänkte att det var Hare eller Räv. Efter en stund så började drevet vända tillbaka och jag sprang upp på en ås och ställde mig.

Mycket riktigt så kommer Haren upp för åsen och jag får ett perfekt läge inom 15 m.

Casper ligger ca 1 min efter. Kul :)

 

 Jag släppte igen och efter en stund var det nytt upptag och det gick ner mot ett kärrområde, där hamnade även Björns Finnspets. Casper hade ett annorlunda skall nu och det gick långsamt. Vi misstänker att det var Vildsvin de hittade. Men det blev sedan inget av det och vi tog lunch.

I andra såten släppte jag Doffe, men det gick trögt och det blev bara ett kortare påstick på troligtvis en hare.

Hasse sköt en bock som kom smygande precis som vi skulle bryta såten. 

Tack för en skön dag i skogen :)

//JP

 

 

 

En hund och 3-4 skyttar.

Denna dag blev det lite "Bonnajakt" som jag brukar kalla det. En hund och 2-4 skyttar. Trevlig jakt där man kan röra sig och följa drevet lite.

Hade bara Doffe med idag. Han fick först upp något som ganska snabbt försvann ut över gränsen, Doffe släppte för honom rätt snabbt utan att vi fått reda på vad han drev. 

Nytt släpp och nytt upptag. Denna gång såg jag att et var rådjur, och han hade ett riktigt bra drev som buktade fint. Närmast var Tom att kunna avsluta då drevdjuret behagade komma in på 15 m medans han stirrade i GPSen efter ett bra ställe att ställa sig på, så kan det gå :)

Vi bytte område och nu fick Tom gå med Doffe. Jag och Robin stod på pass. De stötte upp ett rådjur som gick upp mot Robins pass. Han kunde avsluta och skjuta sitt fösta rådjur någonsin, Grattis Robin!! :)

När de tagit ur gick de vidare mot mitt håll och de stötter upp en hare som går rakt upp till mig.

En härlig jaktdag, med strålande väder, snö och en premiärskytt. Tack så mycket för denna dag grabbar! 

Släpp ner mig!! Ser du inte rådjuret som ligger där??

Jäkligt trevlig jaktform, med få gubbar, en hund och några vilt i backen.

//JP 

Jakt vid sloklosterviken.

Bjuden på jakt av min kompis Hans idag. Rådjur, hare och räv närmast på menyn.

Vi brukar börja köra en mindre såt för hand eller med någon stöthund. denna gång var det Björns Wachtel som släpptes. Han rappoterade snabbt att det var djur inne. Snart hördes hunden och drevet gick mot mitt håll. Framför mig had jag en liten holme med ett tätare snår. Plötsligt ser jag Wachteln som springer förbi holmen - men? jag hade inte sett något drevdjur, va fasen??

Hunden vänder och springer in i holmen, och ut kommer bocken som försökt villa bort hunden. De passerar mig på ca 25 m, den blir kvar med hjälp at drillingens ena hagelpipa laddad med 1:or.

Jag släppte sedan både Casper och Doffe som båda hade drev men som denna dag inte riktigt gick den vägen vi hoppades på. Men en fin dag i skogen med trevliga gubbar gör livet lite enklare :)

//JP

 

 

LB jakt i finväder.

Idag hade jag med min kompis Rickard för lite jakt på Landsberga. Vi fick ett grymt fint oktoberväder med strålande sol.

Vi började med att släppa Casper i "storsåten". Det tog en stund innan vi hade upptag. Drevet gick ganska snabbt ur såten, men det ar ett fint drev som vjag kunde lyssna till fast på fel sida om gränsen.

Efter att avnjutit en som vanligt väldigt trevlig lunch så var det dags att släppa Doffe i "tungan". Efter lottning av pass hamnade min kompis Rickard vid "torpet".

Jag släppte och ganska snabbt fick han upp Get och två kid. Drevet var först på väg upp i såten, men vände ner mot torpet där Rickard inte gjorde något misstag och ena kidet blev kvar på plats. Grattis RR! :)

En härlig dag so  avslutades på bästa sätt.

//JP

 

 

 

 

LB jakt  - Casper driver som värsta stövaren.

Idag var det jakt på LB.

Jag började med Casper. Efter en stund började Casper att väcka, och snart är det upptag. Jag märkte tidigt att detta nog inte var rådjur. Jag meddelade på radion att det troligen är hare eller räv då det gick lite hackigt i början. Men tillslut blev det direkt kontakt och Caspers härliga skall eka i skogen..

Drevet buktade bra och jag ställde mig själv på pass i en liten glänta. Efter ca 40 min skymtar jag något kommande rakt mot mig i skogen, mycket riktigt! Mickel var på gång.

När den stannade rakt framför mig på 20 m lät jag ena hagelpipan gå, knall och fall. Casper låg bara ca 30 sek efter. Fasen va skoj :)

Jag gör ett nytt släpp och det tar inte lång tid förrän det blir nytt upptag. Denna gång gick drevet klockrent från början. Efter en stund är drevet på väg rakt mot pass 22 där vi har en skytt. Tyvärr visade det sig att passaren satt med fel bössa då räv nr 2 passerar passet på 15 m. Räven fortsätter ner mot 21an, tyvärr bommade den skytten då det gick lite väl snabbt över åkern, synd! Hade varit skoj med 2 rävar samma dag.  

Vi hade inga rådjur inne denna dag, men jag var nöjd med att själv fått skjuta för Casper och dessutom en räv. Lovar gott inför fortsättningen..

//JP 

 

 

 

 

Älgjakten Nickarvet.

Då var det dags för älgjakten i Dalarna.

Det har varit ganska bra utdelning senaste åren för oss i "Rubens gäng", dvs vi som bor hos Kristos svärfar Ruben. Det roliga här är att ingen av oss sex personer är av svensk ursprung. Vi har ett par Greker, en Grek/Finne, en Sypriot, en halv jamaican och så jag som har en blandning av USA/Tysk/svensk/Polack. Jösses!! Svensk allmogejakt i sin bästa form, hahaha..

Förra året sköt Stefan (grek/finne) en fin 10-taggare.

Får se vad det blir i år:

Första dagen hade vi flera älgar på benen, men ingen av dem gick i pass.

Dagen efter had vi stolpe ut på fm. Men på eftermidagen skulle vi köra en såt nära järnvägen så vi valde att banda med hundarna, plus lite mannkraft. Jag satt i en ledningsgata och efter en stund small det hoss passaren bredvid. Han rapporterar att han skjutit på en kalv men att den gått vidare. Då blir man lite på allerten ett tag, men ingen kalv kom. Ställer ner bössan och tar fram kaffet, de brukar hända grejer när man fikar :)

I ögonvrån ser jag något komma ut i ledningsgatan. Det är en Ko med kalv, de går rakt ner mot mig. Jag har fått upp bössan och inväntar rätt läge. ca 30 m från passet får jag bredsida och kalven lägger sig direkt i skottet.

Hundföraren spårar från den första skytten och det visar sig vara samma kalv han sköt på. Men det finns bara mitt skotthål i älgen.

Samtidigt har Stefan fått en liten tjur i pass. Så även denna jakt blev det full pott för "Team Ruben" :)

Älg nr 17

//JP

 

1a jakten på LB denna säsong.

Då var det dags för första jakten på LB denna säsongen.

Niklas drog vinstlotten och valde pass 21 på marken, ett riktgt generalpass.

Jag började med Doffe idag och det tog inte lång stund innan det blev upptag på get & två kid. Snart går drevet ut mot Niklas på 21an och ett skott smäller. Niklas har skjutit på det ena kidet, men det har gått vidare. Doffe fortsätter med de andra rådjuren.

Vi låter det vara en stund tills jag får tillbaka Doffe. Koll på skottplatsen visar inte på träff, skumt. Niklas är duktig skytt, kidet stod still på 40 m och bössan väl inskjuten.

När Doffe är tillbaka, byter jag hund till Casper som är mer spårsäker. Vi hittar kidet som ligger ca 50 m från skottplatsen.

Bra start på säsongen :)

En nöjd Niklas och en nöjd Doffe.

//JP