Blogg

Sista jakten 2015.

Idag blev jag och Niklas inbjudna att köra en liten nyårsjakt på rådjur på hemmaplan.

Vi var två hundförare och 4 passare. I första såten fick Doffe upp ett råjur som under nästan 1 timme buktade fint och alla hade drevdjuret nära sig, denna gång klarade sig dock rådjuret sig och smet ivärg. Patrics TJT Ozzy hade också ett par upptag, men även dessa lurade oss och kunde smita bakom ryggen på Tom när han kollade åt annat håll.

I andra såten hade ozzy några påstick och en bock gick i pass hos Tom och blev kvar på platsen. Grattis...

Doffe fick tillslut upp ett ensamt rådjur som gick förbi Niklas som inte hade något kulfång och förbi Tom som precis lämnat passet för att släpa ner sitt rådjur - otur..

Men en härlg förmiddag med kanonväder och fina drev fick avsluta jaktåret 2015.

Tack alla för idag och vi ser fram mot ett nytt jaktår 2016.

//JP

Tom fick skjuta för Patrics TJT Ozzy. En härlig avslutning på 2015

Grattis! :)     

 

Jakt på Askö

Idag var det jakt på Askö.

Vi har haft lite oflyt på dessa jakter på Ön so far..

Men nu laddade vi upp med många passkyttar och hundförare, nu borde de ligga lite djur när dagen är slut.

Det visade sig bli en lyckad jakt. När dagen var slut låg 3 st rådjur och en älgkalv. De sköts ett rådjur för Doffe som han vallade runt under en längre tid. Tyvärr blev det en lite incident då Johans jämte Dolly och även hans jämte Olle var på plats vid rådjuret. Kurr uppstod och de slutade med att Doffe hade en 4-5 jack i nacke och huvudet, Dolly fick ett antal jakck benet. Som tur var hade jag smärstillande och antibiotika hemma så eftr några dagar var han fit for fight igen :)

Vid lunchen fick vi även besök av Kustbevakningen som ville kolla våra licenser och jaktkort, det är väl typ 5-6 gången de vill de, lite tröttsamt... Alla hade sin papper i ordning.

En fin jaktdag..

//JP

Det blev ett rådjur till efter lunchen.

KB erkände själva att de kollade oss för att fylla statistiken över denna typ av kontroller.

Men som tidigare var alla papper i ordning.

Jakt Torslunda

Idag var jag bjuden av Hans att komma med hundarna till Torslunda och jaga.

Detta är en trevlig mark att gå på med bra med rådjur, älg och numera även lite vildsvin. Idag var det även med en kille med en grand basset Fauve. Basetten fick upp rådjur som korsade framför mig och Doffe så han hängde på drevet. Det buktade fint och jag hade drevdjuret på mig men på fel sida om ett kärr. Jag gick köver och hppades på att de skulle bukta tillbaka - vilken de gjorde, men denna gång på den sidan som jag precis lämnat, typiskt.

När Doffe släppt de och kommit tillbaka fick han snart nytt upptag, denna gång gick det bättre och försökte smita förbi Hans, men det gick inte och rådjuret blev kvar på plats.

Jag hämtade upp Doffe som vana troget försökte slita bort örat på rådjuret.

Det blev strax nytt upptag och efter ett bra drev som hade snurrat runt i såten så gick det ut på Hans bror som aldrig skjutit rådjur (jagar bara älg i norra Norrland). Inga misstag och 1a rådjuret låg på plats, grattis :)

Efter lunchen släppte jag Casper - han har varit jäkligt ojämn ett tag vilken är märkligt då han alltid levererar bra drev. Även idag vart de först bara korta påstick där han följde efter 100-200 m och släpte sedan. Noskvalster?? Men sedan fick han upp ett rådjur till som efter ca 30 min sköts av grannen, så vete fasen..

Hur som blev det en mycket trevlig jaktdag som vanligt med Torslunda gänget.

//JP

    

Hans fick återigen skjuta för någon av mina hundar- en riktig turgubbe :)

Kul för "Norrläningen" att få skjuta sitt första rådjur :)

(bilden har ju en del övrigt att önska)

Kronvilts jakt i Nykvarn.

Min kompis Johan bjöd med mig på jakt i Nykvarn. Målet var att skjuta några Kronhjortar.

För min och Doffes del var det trögt. Vi hade bara ett kortare upptag på hela dagen. Jag tror det var hare då han släppte rätt så snart.

Johans Dolly hade kron på benen, men tyvärr gäckade de oss och försvann. på slutet fick ena hundförarens Wachtel upp tre kron som efter att snurrat lite gjorde misstaget att gå förbi Örjan "alias Mr plopp". en smalhind och en kalv blev kvar på plats.

Tack för idag :)

//JP

Försöka smita förbi "Mr Plopp" gör man inte ostraffat..

Grattis ÖT :)

  

Godsjakt

Idag var det dags att gå som hundförare på godset inte långt från Bålsta.

I första såten släppte jag Doffe och han tog upp ett rådjur som han körde runt en stund utan att de gick på någon passkytt. sedan vart de upptag på något mer som jag inte vet vad det var. Doffe har efter alla hans skador orsakat av vildsvin varit väldit försiktig när de varit gris på G, men nu jagade han en större gris tillsammans med en annan tyskterrier, där de både ställde och hade gångstånd på den. Tyvärr var såten då bruten så den gick tillslut vidare.

I andra såten körde jag min kompis Wachtel som direkt tog upp Dov. tyvärr gick de åt fel håll och fösvann ut ur såten.

I tredje krde jag Doffe igen och nu hittade han snabbt en sugga med några årsgrisar. Suggan passerade mig i tätningen med Doffe efter, men han släppte den snart och tog upp en av årsgrisarna, nu anslöt flera hundar och vi fick avsluta inne i såten.

Doffe hade nu fått blodatand för detta och plockade snart upp en liknande gris och även denna gång fick en annan hundförare avluta i såten då samma gäng hundar anslöt.

Vi fortsatte och ännu ett upptag, med ståndskall. Men när jag kom ifatt så hade Doffe släppt den, troligen var den lite förstor för att han skulle våga utmana den i tätningen. Men detta bådar gott :)

resultatet av dagen blev 23 st klövvilt fördelat på gris, dov en fin älgtjur och något rådjur.

Jäkligt skoj mark att jaga på med duktiga hundförare och hundar.

//JP

 En av skyttarna fick fälla en fin skovel.

    

Skapliga betar på den grisen..

Jakt Landsberga

Idag jakt på Landberga.

Det har gått lite trögt med rådjursjakten på LB denna säsong. Jag hade med Roban idag som gäst med sin lilla blandras "Etta".

Jag gick upp och släppte vid masten, det blev i stort sett upptag direkt. efter att gått en sväng inne på vår mark gick det ur såten och var en bra bit bort innan de vände upp igen.

Ett tag trodde jag att Doffe släppt rådjuret, men han tappade de troligt en stund, men sedan blev de påstick igen och gick rakt upp mot mig, passerade på ca 20 m. men blev kvar med hjälp av en US 5. Doffe låg bara 20 sek efter.

Vi fortsatte och efter en stund blev det nytt upptag som gick över mot gränsen, samma sak denna gång, rådjuren gick förbi mig - men jag var inte riktigt med på noterna. Men vad gjorde det. Drevet gick så småningom förbi Peter på pass 22. Efter skottet gcik båda djuren vidare med Doffe efter, jag ser på peijlen att han efter en stund släpper drevet och är på väg tillbaka då han viker ner nedanför Peters pass. och ca 200 m från passet står han sedan still. Jag meddelade Peter på radion att jag tror att hans påskjutna djur ligger där, och de visade sig stämma.

Vilken bra 1a såt det blev. Vi tyckte att två rådjur fick räcka för dagen och provade sen Mias unga Finnstövare på hare. Men det belv inget upptag idag.

//JP

Idag fick jag skjuta själv för Doffe :)

   

Peter fick avsluta ett bra drev för Doffe. Grattis!!        

Ö jakt Trosa skärgård.

Idag skulle vi försöka skjuta bort en del gris och några rådjur på en mindre Ö i Trosa skärgård. Jag hade Casper med och Johan sina spetsar och så Hobbe.

Enligt informationen vi hade skulle det finnas en del gris på Ön. Men vi hittade väl bara en som Johans hundar vallade runt mellan ett par större snår. När han väl hade läge så klicka bössan!! :(

Jag hade Johans son Calle på passet, vi hade några rådjur som passerade men som vi inte hade riktigt läge på. men plötsligt kommer två rådjur ut över öppningen där vi står. Båda blir kvar. Men det var länge sedan jag sköt sådana skitskott, vommade båda två :(.

Men Calle var nöjd då det var första riktiga jakten som han var med på. Skönt att jag fick hjälp att släpa dem till båten.

Sedan släppte jag Casper som drev rådjur både förbi ÖT, mig och jaktvärden som inte ville skjuta för att han inte orkade släpa :/

Tack för denna jaktdag, alltid trevligt att jaga på Öar. 

//JP

Calle var exemplariskt tyst och stilla på passet, plus en bra draghjälp när vi jagat klart :)

    

Härlig miljö för jakt..

Askö - Bastuklubben

Jakt med Bastuklubben på Askö.

Jag tog med min kompis Daniel med sin Wachtel Hebbe.

Riktigt blåsigt väder och som vanligt något som strular, de kan vara motorer som inte stratar eller styrningar som pajar. Inte npg med det så brukar KB få för sig att de skal kolla vra papper.

Men vi hade en bra jakt idag, hundarna hade drev i stort sett hela tiden men de ville sig inte riktigt så inget blev skjutet idag.

Som vanligt när man jagara med Bastuklubben så är lunchen en av höjdpunkterna. så även idag. En grymt god soppa med bröd och annat tillbehör.

Bättre lycka nästa gång :)

//JP

 

Jaktveckan fortsätter - Nu Askö.

Vi fortsätter veckan med jakt på Askö.

Älg, gris och rådjur var tanken. Idag var även en hundförare med en Basett Nivernäs, coola stooora hundar med riktigt grymt skall.

Idag var inte marginalerna på vår sida, men tillslut blev det i alla fall en gris i backen.

//JP

Morgonsamling vid Heidens brygga, magiskt..

 Stoooor Basett :)

  

 

1a jakten LB denna säsong.

Så var det dags för första jakten på LB denna säsong.

Jag bjöd med Robban med sin taxblandning "Etta". Vore kul om vi kunde få igång henne.

Niklas gick med Doffe tog upp två rådjur i grantätningen varav de ena valde att gå ut på John som satt på 21:an. Bocken blev kvar på plats. Doffe fortsatte med de andra rådjuret som var förbi mig vid Telegrafen en sväng, men jag fick inget bra läge. Efter ett tag lämnade rådjuret såten och Doffe släppte.

Robban hade gått runt med Etta och var nu strax inne vid granplanteringen där Etta tog upp en hare. Den gick ut på Robban själv som kunde avsluta med en hagelsmäll från drillingen. Fasen va kul. Grattis Robban och Etta :)

//JP

John sköt säsongens första rådjur, en bock.

Robban fick skjuta en hare för sin hund Etta.   

1a oktober - äntligen!

Då var det äntligen dags för hundpremiär.

Jag och Niklas var bjuden till Skörby på hemmaplan för rådjursjakt på fm. sedan skulle vi köra lite grisjakt.

Jag släppte Casper och Jonas sin tax. Det tog en stund innan det blev upptag, men sedan hade Casper ett bra drev som jag själv var närmast på att kunna avsluta. jag  hade tagit pass i skogen på en berghäll, efter 20-25 min valde jag att flytta fram en bit mot hygget - skulle jag inte gjort, såklart paserade drevdjuret bara 15 m från där jag stod från början.

Sedan körde vi grisjakt, och vilken jakt det blev. Jag fick skjuta en årsgris. Eftersom den gick vidare kunde jag inte skjuta på fler innan vi visste hur det gått med första. Medan jag väntade på hundförare som skulle spåra kom 4 grisar till och passerade mig vid olika tillfällen på 10-20 m, suck...

Pelle kom med Gilla, jag hade kollat skottplats. Inget hår, inget blod på de ca 30m jag spårade av. Hittade nedslaget i mosan, trotts det kändes det som om jag inte kan ha bommat på typ 15 m... det visade sig stämma, ca 60 m längre bort låg grisen död. Jäkligt skönt..

Tom som bjudit in mig fick skjuta en riktigt stor gris på 150 kg och jäkligt fina betar.

5 grisar totalt i backen - Vilken premiär det blev.

//JP

    

Gilla spårade upp grisen som låg ca 60 m från skottplatsen.

 Toms riktigt stora gris, skjuten på stånd.

Andjakt

Idag var Andreas över till mig och tillsammans så preppade vi inför årets jaktpremiär. Vi laddade ammunition och besökte diverse jaktbutiker i jakt på alla "nödvändigheter" som kan tänkas behövas för att garantera att årets premiär blir succé. För som alla vet så sitter det i prylarna...

Fram mot eftermiddagen blev jaktsuget för stort och vi bestämmde oss för att ta en sväng till Landsberga. Tanken var att vi skulle knata längst ån för att förhoppningsvis stöta upp några änder eller någon hare som kanske låg och tryckte.

Kvällen började med att vi stötte get och kid som låg längst med ån, kidet stannade bara 15m ifrån oss och undrade vad det var för skumma typer som kom klampandes. Kul att se att dom finns nu när det snart är dags.

Vi fortsätter och efter att ha stött upp en and som vi inte fick skott på och en fasan som inte är lovlig ännu så fick Andreas avsluta med ett suveränt skott på en and som valde att pasera rakt över våra huvuden. Extra kul då det var Andreas första and någonsin.

En perfekt avslutning på en kanonkväll. Nu är det inte långt kvar till 1a oktober!

Skitjakt!

//NP

 Andreas första and.

 

Försök till räv och lite förberedelse inför nästa säsong.

Idag var vi några som gjorde ett försök på räv Landsberga. Härligt väder men jäkligt kallt i vinden. Några rävar såg vi inte vid det första försöket. Vi samlades vid en brasa och snackade lite jakt. Mia hade som vanligt en välfylld picknickkasse som hon generöst delade med sig av :)

Efter fikapausen, skulle Henrik bara åka förbi vid bikuporna och kolla ( det var faktist mitt val av pass, änd tills vi kom fram till marken, då ångrade jag mig). Vi hörde en smäll och Henrik meddelade att det visst var en räv ute där när han kom. Fösökte genskjuta den och fick ett skottläge på 120 m. Tyvärr bommade han. Ångrade lite att jag inte tog de direkt å morgonen, men men vi får försöka igen :)

Vi avslutade med att sätta ut 2 saltstenar och spika upp ett camonät på ett av markens bästa pass "Telegrafen".

Skönt att komma ut en stund och träffa jaktkompisarna igen..

//JP

 Telegrafen, ett av markens bästa pass mitt i marken.

Harjakt UB

Idag var jag bjuden till min gamla jaktmark på Uttersboda. Det var jag, 3 passare till och två hundförare som skulle försöka få några harar på benen coh kanske även till matbordet.

Jag passade på vägen där haren brukar ta sig upp och försöka lura hunden.

Stövaren fick upptag rätt så snart efter släpp, och efter en stund kom det upp mot mitt håll. Jag beslutade mig för att flytta upp några hundra meter. Jag blev lite överrumplad då haren kom som skjuten ur en kanon efter vägen rakt mot mig. Ner med bssan från axeln och hann få på tvåsmällar. Tyvärr bomm och haren paserade sedan ena hundföraren i 180..

Stövaren tappade senare haren, synd..

Efter lunchen fick båda hundarna upptag igen och Beageln körde förbi husse med en hare som även den klarade sig undan två hagelsmällar. Det var helt enkelt inte vår dag idag.. men däremot var det en härlig vårdag. Med bra jakt och nya bekantskaper.

Tack för denna gång och på återseende nästa säsong.

//JP 

I brist på fina bilder med nyskjuten hare fylld med enris, fick jag nöja mig med en bild på "jaktstugan"

Jakt Norpan

Idag var jag bjuden av Mats N till jakt och efterföljande middag. En trevlig tillställning med bra jakt, kul jägare och riktigt god mat :)

Denna dag var det trögt att få fart på hjortarna, ja att överhuvudtaget hitta dem. Men vi hade en del hjort på benen, inget skjutet. Senare på kvällen vakade jag vid en åker och lyckades skjuta en liten smalhind.

En lten rolig fadäs var att tre av jägarna i första såten satte sig på rätt passnummer, men i fel såt. De började fundera lite när inga drevare dök upp :) 

Efterföljande middag var superb.

Tack Mats och Lotta för en mycket trevlig dag och kväll.

//JP 

" Jesus - Han som alla hört talas om, men aldrig såg" - Satte sig i fel såt första passet :)

Vissa grillplatser är mysigare än andra - denna tillhör de bättre.   

Rävlock Värsta.

Idag gjorde jag och Niklas ett försök att locka Räv på Värsta.

Det skulle visa sig svårt att locka in dem då de bara had en sak i skallen, hitta en partner!

Vi mitt första pass hade jag 5 st! olika rävar, tyvärr på ca 300 m och ingen var intresserad av att komma på lock. Niklas fick en i pass där han satt, men bommade. När jag hämtat honom såg vi en räv långt ut på gärdet. Niklas smög ut och lade sig och lockade. Samma här, inget intresse. Den gick bort från honom, när den plötsligt ändrar riktning och efter ca 5 min är den inom skotthåll. När Niklas är på väg tillbaka med räven i handen, viftar han med armarna och bakom mig på nästa åker går en räv, vi upptäcker även ytterliggare en som är på väg åt motsaatta hållet.

Vi åker runt och upptäcker en av rävarna på ett stenröse. Niklas ålar sig fram i läge, och räv 2 för hans del denna morgon slår i backen :)

Senare på kvällen har vi båda räv i pass, jag får denna gång möjlighet att locka in en från dryga 300 m. I motsatts till de andra så kom denna spikrakt på locket och jag kunde avsluta på ca 40 m.

Vilken dag det blev, vi har skert sett 10-12 olika rävar..

Niklas nöjd med sina två morgonrävar.

Jag var också nöjd med min som kom på lock.  

Landsberga jakt.

Idag var det jakt på Landsberga. Jag hade med min kompis Patric med Tysken "OZZY".

Ozzy började med ett upptag direkt som dessvärre direkt gick ur marken. Jag körde med Doffe som tog upp ett esamt rådjur. Det gick snart förbi skytten på 21an. Tyvärr sköt han bom och Doffe fortsatte driva djuret i fina bukter runt marken. När det för andra ggr passerade "Telegrafen" där Niklas satt small det. Bra avslut på det påskjutna djuret. Vi kunde konstatera att de första skottet var bom.

I nästa släpp blev det upptag igen. Denna gång hade jag möjlighet att avsluta efter att rådjuret buktat ett par gånger framför mig och helt plötsligt kom farande rakt mot mig. Jag avslutade med en hagelsmäll. 4e ådjuret för Doffe på 2 dagar :)

I sist såten hade Ozzy upptag, men inget blev skjutet. 

En härligt solig dag i skogen men kylig...

//JP

Jakt Torsborg

Idag var jag inbjuden att jaga på Torsborg.

Jag hade med min kompis Daniel med sin hund Hebbe.

Solig och fin dag men ingen dröm för passarna att sitta i de blåsiga och 0 gradiga tempen. Men hundarna gjorde sitt bästa för att hålla upp vämen hos skyttarna. Casper hade ett av sina bästa drev denna säsongen då han vallade runt ett rådjur förbi flera skyttar under 1,5 timme :) Tyvärr fattades det de sista metrarna för att de skulle bli säkra skott och ett bra avslut.

Hebbe kom förbi Daniel i såten med 7-8 grisar, första gången de har visuell kontakt med gris, kul! Vi hade även 3 älgar i såten, men en gran räddade livet på tjuren. Men nästa gång kanske...

I andra såten släppte jag Doffe. Han tog upp rådjur som buktade bra och som tillslut gick ut på Hasse som kunde avsluta ett bra drev. Jag hämtade hunden och vi gjorde ett nytt omtag. Även denna gång gick rådjuret ner på Hasse som blev dagens jaktkung.. Grattis och tack för en härlig jaktdag..

 

  

Jakt Edsbro.

Idag blev det jakt i Edsbro. Blev bjuden av min kompis Tom F.

Många skyttar och hundar borgade för en bra jakt. Men det är inte alltid som det går som det är tänkt. I fösta såten tog Doffe upp en stor gris som tyvärr gick ut mellan två skyttar. Vi stötte även en älgkviga, men denna dag var det bara kalv kvar på licens.

I andra såten stog jag som skytt. Här fick en av hundarna upp tre älgar som tyvärr smet förbi oss bakvägen. En bock gick ut på en av skyttarna som var osäker på vad som sades på samlingen. Men den hade varit ok att skjuta.

I sista såten körde jag Doffe, men här var det tämligen tomt på vilt. Så det blev bara ett fåtal drev av de andra hundarna.

Det skall inte alltid lyckas, och vi hade trevligt ändå och matsäcken smakade bra :)

Tack för en fin dag idag...

//JP

Skärgårdsjakt..

Idag var tanken att vi skulle få tag på en älgkalv på Askö.

Jag gick med Johans jämte "Olle" och Johan med "Dolly". Ganska omgående blev det upptag och Olle stod fint och dunkade på älgarna, efter en stund anslöt även Dolly. Vi misstänkte att det kunde vara Ko med Kalv då det stod still så fint. Jag smög runt och kom in på ca 40 m. Men fick bara skottläge på Kon. Precis när jag ick bättre läge för kalven så vinklade de bort från mig, fasen också.. Trots att  det var -14 grader var jag sjöblöt av anspänningen. Efter några hundra meter blev det ståndskall igen nere vid vassen. 

På det igen.. Men denna gång gick det loss innan jag hann fram, men jag hörde hur de brakade genom isen och vassen. Lite läskigt blev det då Olle tystnade och jag såg på peijlen att han var i vattnet. Började springa men såg snart att han var efter älgarna i land igen.

Dolly fortsatte med Kon och höll sedan på med henne i dryga 5 timmar. Olle släppte och då det bara var Kon som passerade Johan längre ner i såten misstänkte vi att hin ställt av kalven. Johan gick på med Olle igen och efter en stund nytt upptag. Denna gång kunde Johan själv avsluta för Olle. Fasen va kul! Första ståndälgen för Olle och den fick Johan skjuta. Lite bittert att jag inte fick till det när jag hade chansen :).

En härlig dag i skärgården med bästa tänkbara resultat.

 Första ståndälgen för Olle, glad ägare och glad hund :)

Fantastisk miljö här ute på Askö, inga båtar eller andra i skärgården så långt ögat når :)