Jaktdagboken 2014

Jakt på Landsberga.

Jakt på Landsberga idag. 

I första såten släppte jag Casper, vi hade observerat 7 rådjur som gick in i såten. 4 av dem gick snabbt ut och över i nästa såt. Casper hade flera upptag, men var inte sig själv idag. Kanske var det svåra förhållanden på morgonen. De hade varit minusgrader på natten, och regnade på morgonen..

Vi tog en välbehövlig lunch med brasa och grillkorv.

I andra såten fick Doffe upp direkt och efter ett mindre sväng så gick det ut ur såten bakåt. Doffe hängde på i 1,4 km. När han sedan kom tillbaka tog han upp igen. Det blev et mycket bra drev som buktade runt och flera såg drevdjuret, så även jag. Tillslut stod Henrik på rätt plats och kunde avsluta. John fick köra lite smygjakt och lyckades fälla ett kid.

En bra dag i skogen..

 Bra säsong för Doffe, nu uppe i tvåsiffrigt :)

Jakt Lindö

Idag var jag bjuden av Peter ner till Lindö i Sörmland.

Vi skulle jaga hjort, älg och gris. I första såten sköts en stånghjort som var i dålig form. det var en välgärning. Jag gick med Doffe och min kompis Tobbes Munster Aska. Doffe hade ett par oidentifierade drev, medans Aska fick fram ett rådjur och en hjort till skytt. Men rådjur skulle inte skjutas och hjorten kom för snabbt.

I andra såtenfick jag själv skjuta en spetshjort för Doffe, den visade sig ha en gammal skottskada i benet sedan tidigare. Sedan sköts även ett rådjur för honom. I samma såt sköts även en fin gris.

Sista såten gav inget och vi avslutade en trevlig jaktdag.

Tack för inbjudan :)

 

Snälla jaktkompisar tar han om min skjutna hjort då jag är så jäkla allergisk mot just hjort och rådjur :)

Skaplig gris och skyttens första..

Jakt på hemmaplan. Två lag går ihop..

 

Idag var jag medbjuden på jakt i Bålsta. Det var två jaktlag som samjagade och målet var vildsvin och älg.

Doffe körde mest rådjur vad jag vet i alla fall. Däremot hittade han en gris som var påskjuten.

Det blev en dag med en hel del gris på fötterna, älgar observerades. Men det var ite rätt älgar på rätt mark om man så säger.

En lyckad dag med 10 st fällda grisar.

Tack alla för en kanondag :)

 Stefan sköt en fin galt.

 Full fart i slakteriet.

Jaktdag Torsborg.

Idag var jag bjuden till jakt på Torsborg.

Jag jagade med Casper idag då Doffe var utlånad på annat håll. Vi hade möjlighet att skjuta en vuxen älg, och vi hade några på benen under dagen. Björns Wachtel och Casper körde såtarna tillsammans, vilket fungerade utmärkt.

Casper hade flera riktigt bra drev på rådjur. I första fick han upp ett bockkid som gick ut på Hans som kunde avsluta. Casper kom fram och stannade ca 1 minut innan han for tillbaka och tog upp ett nytt rådjur. Detta blev dock inte så långt innan han släpte det. I nästa såt tog han upp en bock och fick sedan sällskap av Wachteln, då gick de fort förbi en av skyttarna som inte hann med.

I sista såten tror jag han fick upp en Ko med Kalv som han körde runt i dryga timmen.

En härlig jaktdag med flera bra drev och ett rådjur i backen.

Tack för inbjudan! :)

 Rådjur nr 6 för Casper denna säsong.

Jakt på JB

Idag var jag bjuden till min gamla mark JB.

Doffe fick följa med denna gång då Niklas hade med Casper till Landsberga.

I första såten skulle Doffe och en annan tysk plus en jämte få gå. Vi lät hunföraren med jämten börja utifall de fanns älg inne. Vilket det gjorde. Ganska snabbt upptag och sedan följde 2 timmar med små förlyttningar av älgen inne i riktigt täta tätningar. Tillslut går det loss och en av skyttrana fäller en kalv. Skytten jobbar som guide i Scottland och hade varit här Sverige och jagat i 3 dagar. Han fällde ett vildsvin, en älg, en dov och ett rådjur. Alla dessa var hans första av den sorten. Grattis!

Sedan sköts även en kviga.

Doffe hade en lite dust med en gris, men inte värre än att han fortsatte kort efter med rådjur, älg och mera rådjur. Tyvärr var de alla av fel sort, så de släpptes vidare av skyttarna.

En mycket trevlig jaktdag med många skratt runt korvbrasan :)

Tack CR för inbjudan..

 Gunnar en rackare på 4 hjuling, inget tjafs..

 

Tackjakt i Norrort.

Så då var det dax för tackjakt i Norrort..

Jag skulle haft Doffe med egentligen som kanske passar lite bättre på denna typ av jakt med lite snabbare såtar och kunna bryta inom en kvart. Men Doffe hade jagat i sörmland dagen innan och var lite hallt. Casper fick rycka in i stället. I första såten tog det inte lång tid förrän det var upptag på olika håll. Likaså för Casper, strax efter upptaget kommer en sugga med 5 årsgrisar farande mot mig. Jag skjuter på den sista av dem som fortsätter vidare.

När Casper strax efter kommer farande stoppar jag honom. Vi spårar ca 100 m och jag får syn på grisen en bit upp i backen. Men då reser den sig och försvinner innan jag hinner få ordning på bössan och hund. Senare kommer Jakobs duktiga Karelare och får tag på grisen som lagt sig en gång till ca 200 m från skottplatsen, Jakob kan avsluta.

Casper tar sedan upp en bock som efter ett par varv går ut på en av skyttarna som inte gör något misstag.

Resten av dagen tar jag pass istället.

Det blir en fantastik jaktdag och när den är tillända ligger 7 st älgar, 6 vildsvin och 2 rådjur!

Inget stök inget bök. Duktiga hundar och erfarna hundförare. Kan det bli bättre? :)

Tack för en superdag!!

Bra start på säsongen för Casper, 5e rådjuret.

 

Skönt med riktiga prylar när 7 st älgar skall tas om hand :) 

Folkdrev och Basset jakt på Askö.

Idag var det Askö som gällde.

Tanken var att köra ett folkdrev först med fruar och barn. Sedan skulle vi köra Basset race med Casper och Bengts två Bassetar.

Sagt och gjort, ut med hela högen i första såten. 2 km att gå, jag undrade stilla hur mycket svinn på ungar man kunde räkna med. Men de var duktiga och tjoade och tjimmade så till den grad att några harar skuttatde upp, varav den ena hade otur att hamna framför bössan hos Paul.

Kul att kidsen fick se lite resultat av ansträgningarna, de var inte lika impade när det var dags att ta ur den. Men en bra skola för nyblivna jägare, och jaktänkor :)

Efter lunchen for skocken hem och nu körde vi hundarna istället. Alla hundar fick upp i stort sett direkt. Casper for över på Bokö och tycket det var lugnare att driva där. Men Bengts Petit och Fauve höll sig på rätt ställe. Det slutade med att ett rådjur fick bita i gräset.

En annorlunda jakt idag..

En nöjd skytt.

    

Nöjda barn och fruar som fick åka på flaket, nästan som midsommar :)

Finjakt i Norrort del 1

Idag hade jag nöjet att få vara med och gå med hund på en av sveriges viltrikaste marker.

Förra säsongen när jag vra med sköts 22 vilt, varav 7 älgar. 10 st skyttar observerade 250 vilt. Snacka om att man var taggad för årets jakt. Denna gång var det 9 skyttar och en massa duktiga hundförare med vassa hundar.

Denna gång var det lite trögare med att få ut framför allt grisarna på skyttarna. De tryckte hårt och när de väl lättade så blev de åt fel håll. Jag hade en grymt fin älgtjur på minst 10 taggar och en 4a som tyvärr gick bakåt och smet förbi bakpassaren. Vid ett par tillfällen blev jag i praktiken översprungen av gris, och trots tjoande och viftande med armar och ben behagade de inte väda åt rätt håll.

Helt lottlösa blev de ju nu inte de som satt på pass, 3 älgar, 3 rådjur och 3 rävar bet i gräset och en herrejösses massa viltobs.

Nästa vecka är det tackjakt, om jag så ligger i lunginflamation vill jag inte missa den. Då får vi panga inne i såten, ja jäklar va skoj det skall bli.

Tack Tack så himla mycket för att man får vara med och jaga på denna mark :)

 

Gänget som ser till att det blir fart i skogen, Det gäller att synas väl i skogen :)

Någon måste ju också ta hand om viltet från skogen till grytan. Slaktgänget hade det lite lugnare i år än förra året. 

Älgjakt Dalarna del 2

Dax igen för älgjakt i Nickarvet.

Det har ju gått trögt för oss denna säsong. Förra året 11 st älgar på 6 jaktdagar. I år betydligt trögare.

Nya giv, på fredagen var jag inte med och den blev resultatlös i alla fall. På lördagen var det rätt risigt väder och efter en första resultatlös såt. Ville gubbarna bryta för dagen. Vi utsocknes körde då en sväng med Doffe på rådjur.

Första som händer är att han tar upp en kviga som passerar två skyttar på 60 resp 30 m. Men inga hondjur kvar att skjuta :(

I nästa såt blir det dock rådjursdrev vid ett par tillfällen, det sista slutade hos Petros (som vanligt). Han sköt en dubbel igen! Jäkla turgosse det där..

På söndagen fick vi posta för att försöka få tag i en kalv som var påskjuten av grannlaget. Det resulterade endast i att vi efter första såten inte hade några friska hundar att ta till.

Jag gick med Doffe själv, och efter en bra stund blev det upptag på ett ensam älg. Efter lite snurr sätter den fart mot pass 28. Passerar på 40 m, men tyvärr även denna gång en kviga som skall sparas. Fasen vilket oflyt.. Doffe tillbaka och det blir ett nytt upptag, visade sig vara ko med kalv men som tyvärr smet ut där inga skyttar satt.

Så kan det gå..

Men den lilla kortbenta rackaren drev i alla fall 5 st älgar denna helg :)     

 

Första Landsberga jakten för denna säsong.

Idag var det dags för första Landsberga jakten för säsongen. Tyvärr har det gått trögt med älgarna i Dalarna så jag åkte upp till jakten där istället.

Niklas fick ta med Casper och bli stand in.

Casper tog upp en hare direkt som han släppte rätt snabbt, men nästa upptag var återigen en hare och nu gick det mycket bättre. Det blev ett fint drev på dryga timmen innan Johan fick möjligheten att avsluta. Riktigt skoj då det var första haren skjuten för Casper. Efter lunchen blev det upptag på rådjur, men den lyckades så småningom smita ut mellan skyttarna.

Kul också för Niklas då det även denna gång blev skjutet när han var hundförare..

   

Jakt Torsborg.

Idag var jag och Niklas bjudna av Hasse att jaga på Torsborg.

Rådjur och älg stod på programmet. Jag gick med Casper som i stort sett fick upp direkt - en räv, jag hann inte riktigt med när den smög förbi mig i såten. Casper drev den riktigt bra i över en timme. Men den försvann ur marken.

I nästa släpp tog det en stund innan det på nytt blev Casper skall i skogen. Denna gång var det en bock som var på benen. Det buktade fint och efter ca 40 min gjorde den misstaget att försöka smita förbi Niklas pass. Drevet avslutades på ett perfekt sätt och Niklas fick på nytt skjuta ett rådjur. Härligt :)

Fin och trevlig mark att gå på med goa gubbar i laget.

Tack för inbjudan, vi kommer gärna tillbaka :)

Jakt Väster Malma.

Idag gick Niklas själv för första gången med hund. Jag var bjuden till VästerMalma men behövde jobba. Niklas tog med sig Casper och for iväg.

I första vändan tog han upp dovhjort som han drev en bra bit utanför marken, tillslut fick Niklas fara runt med bil och plocka upp honom.

Vid nästa släpp tog Casper upp en bock och körde runt en sväng. Ett stänkdjur sköts av en passare (rådjur). Efter ett fint drev kunde Niklas själv skjuta drevdjuret, skön känsla när man får avsluta själv som nybliven hundförare :)

Sedan hade en mäktig skovelhjort observerats i en tätning. Casper släpptes in och fick upptag. Men de stora blir inte stora för intet. Han smög så småning ut mellan skyttarna.

Grattis Niklas till en bra premiärdag för din del :)

   

Älgjakten Nickarvet.

Älgjakt i Dalarna.

Så var det dax för årets älgjakt i Dalarna. En trevlig tillställning där maten är lika viktig som jakten. Så är det när man jagar med Greker och Cyprioter.

Tyvärr så verkar vi få börja vänja oss med närheten till vargen och nu även Björn.

I första såten fick Johans hund Dolly upp et spår, hon va ovanligt spårnoga och gick försiktigt fram. Det blev upptag och spänningen steg. Ståndskalle ljöd bara några hundra meter från mitt pass. När Johan kommer fram, visar det sig att hunden jagat upp en Årsunge av BJÖRN! i trädet. Då innfinner sig frågan - vart är Mamma Björn??

Vi hade sedan några upptag på älg, men det visade vara av fel sort. Så inget blev skjutet.

Vi avslutade med att släppa Doffe en sväng på rådjur. Han fick upp och efter ca 30 minuter kunde Petros avsluta med en dubblé. Den mannen har matjord i fickorna. Grattis! :)

Casper jagar, husse jobbar.

Idag var jag bjuden på lite jakt på hemmaplan. Men jobbet kallade så de fick låna Casper istället.

Även denna gång skötte han sig. två bra drev där de ena var nära avslut. Sedan blev det nytt upptag, och efter 70 min kom drevdjuret, en fin bock i pass.

Grattis, alltid kul att det blir avslut på ett fint drev :)

1a oktober och premiärsläpp.

1a oktober och dax för första hundsläppet. Tyvärr så var jag lite krasslig, men min kompis lånade Casper och jagade på hemmaplan i Bålsta.

Första släppet för året kan ju gå hur som haver. Men det gick över förväntan, Casper hade 3 bra drev och de sista resulterade i en skjutet rådjur.

Grattis Tom! 

Jakt hos Mats N..

Idag var jag och Tobbe bjudna ner till Mats N för jakt på Ramsta och Norpan.

Upplägget var jakt på dagen med middag och samkväm på kvällen. 

Det var en strålande dag med många trevliga jägare från Norr till Gotland. Varrannan stå, varannan gå :)

Det observerades hjortar, grisar, rådjur. Ett par hjortar föll i backen, men de flesta gäckade oss dennna dag.

Men en mycket trevlig jaktdag som sedan övergick i en mycket gor middag med trubbadurer och skjutsimulator. 

Skoj var också att jag träffade Doffes kullsyrra och ägare. Vi skall sy ihop en jakt till nästa säsong så de får jaga tillsammans.

Tack så jättemycket Mats och Lotta för inbjudan och en härlig avslutning på säsongen :)

 

Sista hundjakten på Landsberga denna säsong

Så var det dax för sista jakten med hund för denna säsong. jag hade med mig Farsan och min grabb Niklas som gäster.

Det skulle visa sig bli en perfekt avslutning, med 3 skjutna rådjur och ett fantastiskt väder.

I första såten fick Casper tag på rådjur vi ett par tillfällen. John sköt ett stänkdjur medans Peter fick skjuta drevdjuret efter ca 30 min.

I sista såten släppte jag Doffe som verkar ok efter sin revbensskada efter en dust med vildsvinsgalt i början av januari. Doffe fick tag på två rådjur och drev dem förbi två av pass skyttarna som i alla fall fick lite spänning och osäkra bössorna :) Tyvärr drog de ur marken. Medans han var borta gick jag och stötte inne i såten. Det resulterade i att farsan fick avsluta med att skjuta ett smaldjur.

Grattis och tack för den här säsongen :)

 

 

Sista släppet i Avesta för denna säsong.

Idag for vi upp ett gäng till Avesta marken. Jag hade med mig Niklas och min kompis Danne med sin Beagle Elsa.

Det började med at vi såg en räv där vi skulle släppa. Niklas provade att locka på den men tyvärr ville den inte komma närmare. Jag släppte Casper och Danne Elsa. Casper hittade inget drivbart men Elsa fick upp en räv som tillslut gick förbi Stefan på ett hygge. Räven blev kvar på platsen, men det var nära att han inte ens såg den då den smet förbi.

I andra såten körde jag Doffe, han fick upp en bock nästan direkt, och efter några vändor ner mot byn så gick den i pass och Stefan fick avsluta även detta drevet. Dagens jakt kung.

Vi avslutade ovanför Ruben, och Casper tog upp ett nytt rådjur som dock inte gick i pass.

Det har varit en bra säsong med både rådjur, älg, tjäder och räv på denna mark. Trevliga jakter och mycket goda luncher i skogen. 

 

Jakt sörmland.

Idag var jag och Tobbe bjudna ner till Mats N. Vi for ner på fredag kväll och togs emot med en god middag gjord av "Ålänningarna".  Finns sina fördelar med "Birka" kockar.

Det snöade som tusan på kvällen och det var över decimeter med nysnö på morgonen. Detta gjorde det svårt och hjortarna trycket hårt i tätningarna. Casper hade drev på hjort men det bara snurrade inne i tätningen och Tobbe kom inte åt dem. Jag hade både hjort och rådjur i pass, men rådjuren släppte vi idag.

Men det blev en trevlig jaktdag med 3 hjortar och en gris i backen.

Tobbe fick skjuta en dovkalv på kvällen då vi passade på att vaka en stund innan vi åkte hemmåt.

Tack för en som vanligt trevlig jakt och god middag & lunch :)

 

Jakt Målhammar.

 

Idag var jag bjuden till Målhammar. Niklas var med och tanken var att få tag på Kron, Dov, Gris och Rådjur. Självklart även Räv.

Jag skulle gå med min kompis Pelles Kopov "Gilla" som haft lite trögt att komma igång på gris och hjort.

Vi gick norra gränsen upp och det rapporterades att en grupp Kronhjortar var inne i såten. Vi mötte dem, tyvärr någon minut försent då de passerade in på grannen, jäkla otur..

Vi gick vidare och inne i såten väntade jag på att Gilla skulle komma åter, då jag hör hur det prasslar 20 m framför mig i tätningen. Jag får syn på en större gris som lungt passerar utan att jag kan skjuta. Gilla kommer åter men, går inte in i tätningen utan passerar bakom ryggen på mig, men va faan??

Plötsligt börjar hon skalla ca 50 m från mig, efter en liten stund kommer en årsgris farande mot diket där jag står. Precis när den skall över, tar det stopp då min 308 träffar bogen. Grisen hamnar i bäcken, perfekt... Gillas första gris, hon tog förvisso bakspåret till mig. Men utan henne hade det inte blivit någon gris :)

I sista såten satt jag på pass och fick skjuta ett rådjur efter ett mycket fint drev av grannens Tysk/Tax Uno, en söt lite rackare, tack för det :)  

två rävar, ett rådjur och en gris blev det idag..

Tack för en som vanligt mycket trevlig jakt och lunch.

//JP

Fick nöjet att skjuta drevdjuret för grannlagets tysk/tax, en trevlig liten rackare .

Blev en gris idag, ser lite köldstel ut :)