Jaktdagboken 2013

Årets sista jakt.

2013 års sista jakt blev på Landsberga. Rådjur var det tänkt.

Började med Casper so direkt fick upp en hare som så klart gick åt helt fel håll. Ut på åkrarna ner mot ån. Men hämtade upp honom och gick på igen.

När Casper var ut en bit från mig, ser jag get och kid i ett kärr. De står och tittar på mig på 20 m. Jag avvaktar tills Casper är tillbaka. Medans jag står där kommer det ut en hel radda med rådjur, 6-8 st på rad... 

Casper tar upp dessa och det drar direkt bort över gränsen, men efter ett tag släpper han och kommer tillbaka. Tar upp ett nytt rådjur som går förbi två av skyttarna utan att de kommer tillskott.

Vi tar lunch och grillar lite..

efter lunchen tar jag Doffe, men idag var det i stort sett tomt i "tungan", så årets sista jakt blev resultatlös.

Men vi fick lite ensilage levererat av Magnus, så nu får de lite smarrigt att stoppa i sig när snön kommer.

//JP

Vi for till Avesta..

Mina jaktkompisar i Avesta var sugna på jakt. Vi for upp till marken för att se om rådjuren var hemma.

Vi blev 5 st, brukar vara ganska lagom då man kan röra sig lite efter drevet.

Idag skulle det visa sig trögt på Rådjursfronten, men Doffe tog upp Ko med Kalv som ställde upp sig 50 m från Kristos. Men inag älgar var tillåtna nu. i Samma pass fick Kristos även två tjurar på sig...

Vi fick även upp några fina vita svenskharar, varav turgubben Petros fick sljuta den ena.

En skön dag blev det och en fin hare är inte fy skam..

Gott nytt år nu...

//JP

Rådjursjakt Skörby.

Idag blev det Rådjursjakt på Skörby.

Vi var tre hundförare med Basset, Tax och en Beagle. Normalt sett är det väldigt gott om rådjur på marken. Kanske gjorde nattens regnande att det var svårt för hundarna.

Casper hade två bra drev på olika rådjur, det ena gick förbi min kompis Stefan, men tyvärr kom get och kid i silluett, så han höll så klart inne med skottet.

Även i sista såten hade både jag co Stefan det spännande på vår del av marken då drevet buktade fint runt tornet där Stefan satt. Men tyvärr kom de alldrig riktigt i håll.

Inga skott föll idag, men vapenvård blev ändå nödvändigt då det var ett rätt blöt tillställning.

Tack för en trevlig dag i skogen :)

//JP 

 

Annandagsjakten JB.

Idag var det dax för den traditionsenliga Annandagsjakten. Denna gång blev det på Johannesberg.

Vi var ett 10 tal deltagare som hade rådjur, gris och älgkalv i första hand på menyn. Idag var min grabb Niklas med också.

I första såten fick jag och Niklas en räv mellan oss, precis när jag skulle få rent skottläge, vinklade den ifrån mig och försvann.

I andra såten fick Niklas Ko med 2 kalvar på sig, men de ställde sig precis bakom en gran på 60 m och inget skottläge erbjöds. Så här höll det på idag, han hade även i sista såten ensamt rådjur, men vi skulle bara skjuta kid så den fick gå vidare.

Men en trevlig dag i skogen blev det och jag fick gå en runda med Doffe så julmaten kunde lägga sig lite i magen :)

God fortsättning till er alla..

Viltet måste också få lite julmat i dessa tider :)

Jakt Åkerö II.

Exempeltext. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig.

Et factum est in tricesimo anno in quarto mense in quinta mensis cum essem in medio captivorum iuxta fluvium Chobar aperti sunt caeli et vidi visiones Dei in quinta mensis ipse est annus quintus transmigrationis regis Ioachin factum est verbum Domini ad Hiezecihel filium Buzi sacerdotem in terra Chaldeorum secus flumen Chobar et facta est super eum ibi manus Domini et vidi et ecce ventus turbinis veniebat ab aquilone et nubes magna et ignis involvens et splendor in circuitu eius et de medio eius quasi species electri id est de medio ignis et ex medio eorum pinnis eorum in quattuor partibus et facies et facies autem bovis a sinistris ipsorum quattuor et facies aquilae ipsorum quattuor et facies eorum et pinnae eorum extentae desuper duae pinnae singulorum iungebantur et duae tegebant corpora eorum et unumquodque coram facie sua ambulabat ubi erat impetus spiritus illuc gradiebantur nec revertebantur cum ambularent et similitudo animalium aspectus eorum quasi carbonum ignis ardentium et quasi aspectus lampadarum haec erat visio discurrens in medio animalium splendor ignis et de igne fulgor egrediens et animalia ibant et revertebantur in similitudinem fulguris coruscantis cumque aspicerem animalia apparuit rota.

Dalajakt.

Idag skulle jag åka till marken i Dalarna. Dels lämna lite rådjur för rökning, men också passa på att jaga.

det var jag, Kristos, Petros, Daniel och Jimmy.

Jag började med att släppa Casper som tog upp 4 st rådjur direkt, en bock och get med dubbelkid. Efter ca 20 min drev small det hos Daniel som fällde bocken. Bra start på dagen.

Casper tog nog senare upp älg som han hade ståndskall på en en stund vid Kristos tjärn.

Efter fikat provade vi ett nytt område och Doffe fick direkt upp en bock som buktade fint i ca 40 min innan de kom rakt mot mig på ett hygge. Men jag fick inget riktigt rent skottläge, men Petros som stod ett par hundra meter längre ner på samma hygge fick bocken på hagelhåll, Bock två för dagen låg i gräset. Fasen va bra jobbat av Doffe..

Vi avslutade med den obligatoriska "Greklunchen" bestående av goda korvar, fläsk, ostar, oliver och lantbröd mm. Ja hungrig behöver man inte vara när man jagar med dessa herrar :)

Daniels bock för Casper.

Petros bock för Doffe.

Händelserik jakt på Åkerö 

Idag var jag medbjuden att jaga på Åkerö där mina kompisar Tapper och Tobbe är med.

Pga lite hundförar bortfall skulle jag gå i en mindre såt där det enligt markägaren skulle vara bra med rådjur och kanske gris. Hmmm vi som inte skall skjuta rådjur denna dag. Men jag hoppades på att Casper kanske skulle ta någon hjort i alla fall. 

Nästan direkt som jag släpper, får Casper upptag och efter en kortare runda ner mot vattnet vinklar det upp mot mig. Jag har gått tillbaka en bit och ställt mig, när jag hör hur det börjar prassla framför mig. Rakt mot mig kommer en grupp på 8 st årsgrisar.

jag skjuter en av dem och de andra fortsätter in i såten. Casper som är ca 30 sek efter bara tittar på den som ligger och fortsätter sedan med de andra. En av passkyttarna får dem i knät och skjuter en. sedan går de vidare till tredje skytten som också knäpper en. men då har Casper släppt..

En av skyttarna "MW" skjuter en fin Kronhjort på 10 taggar. Tobbes Aska står för gris som går upp och blir skjuten av passkytt.

Det faller 5 grisar i denna såt.

Efter lunchen skjuter en av hundförarna en fin Galt på 110 kg + för sin hund. Ett rådjur skjuts då det var ok i denna såt. 

Vilken dag det blev! :)

Snöoväder på väg hem, plus lite jobb med att ta hand om hjorten & storgalten, då det körde ihop sig med slakteri.

Men vad gjorde det...

tack för att jag fick vara med..

//JP

2:a grisen för Casper, båda har jag fått skjuta själv :)

 

Stora rackare det där. Tack till Skörby jaktlag för lån av slakteri.

Långtora 

idag skulle jag och Tobbe hjälpa till på en säljjakt. Jag körde Doffe och Tobbe Aska.

I första såten tog Doffe upp en räv som sköts på av en passare med hagel. 170 m från skottplatsen blir det ståndskall och när jag kommer fram har Doffe tagit räven över nacken och håller fast, jag får avsluta med kniv.

Jag släååer igen och dår blir det upptag på en Bock som tyvärr smiter förbi smamma skytt som sköt räven.

Aska får också fart på en Rä som sedan skjuts av en av skyttarna :)

Efter lunchen får Doffe upp ytterligare ett rådjur, en av skyttarna rapporterar att de är påskjutet. De går ut på Tobbe som går med Aska för att stöta ut djur från några holmar. Han    avslutar med två hagelsmällar och Aska håller sedan fast den till Tobbe kommer fram. 

Totalt sett blev det 3 harar, 3 rävar, 2 fasaner och ett rådjur. En härlig men dock något kall dag :)

Räven som Doffe ställde för att sedan avsluta i stort sett på egen hand.

Julharen fixad :)

Väster Malma

Idag var jag nere på Väster Malma och jagade. Då det var lite mannfall på de ordinare medlemmarna kunde jag ta med mina kompisar Tobbe, Tom och Rickard.

Busväder var utlovat, "Sven" var ju i antågande. Blev lite snöblask också. Men det klarnade upp vid lunch.

I första såten släppte jag Doffe som tog upp en grupp med 15 st Dov som smet förbi skytten vid sjön, I samma veva anslöt ytterliggare lika många så Doffe fick väl hybri och släppte inte desa på två timmar. Då fick jag hämta upp honom borta vid Åboö..

Fler stod kvar i såten och Aska tobbes hund stötte ner Hind och kalv på samma skytt som inte kom åt dem.

Jag fick 5-6 st på mig i såten, men lite för tätt där jag stod.

En av de andra skyttarna fick bde rådjur och dov på sig, men inget skjutet.

Lunchen intog vi på Öster Malma, riktigt bra mat där.

Efter lunchen släppte jag Casper som först tog upp en Dov spet som smet förbi samma skytt som på fm, strax utom skjuthåll, han bör inte köpa en lott idag..

Sedan tog Casper upp något mer som vi inte vet var det var.

Det blev en trevlig dag med mycket stolpe ut, men så kan det vara ibland. Ett 40 tal viltobs blev det i alla fall.

//JP 

 

Landsberga 

Var på Landberga och för dagen hade jag med en gäst "CR"

Casper tog upp direkt, tar några bukter för att sedan försvinna mot grannen. Men efter en stund vänder det och kommer tillbaka. Går förbi CR som tyvärr bommar. Eftersök som inte visar någon som helst tecken på träff. Jag släpper sedan Casper i den sista delen av såten. Get och kid går upp och CR kan avsluta med hegel denna gång :)

Efter lunchen kör vi "tungan" och där tar Capser upp 4 rådjur, som går emmelan två skyttar och gör en låååååång sväng in på grannens. Men efter ett bra tag rapporterar Åke att djuren gått in i såten igen. Casper är tillbaka och tar upp spåren igen. Denna gång gick det bättre och Åke kan avsluta med ett välriktat skott på kidet..

De andra två går upp på mig i såten och ställer sig länge ca 30 m från mig, men jag väljer att släppa dem då vi redan fått två rådjur denna dag.

Nu är det riktigt flyt för mina hundar :)

En trevlig jaktdag som slutade på bästa sätt..

Åke med sitt kid.

CR med sitt kid.

Jakt i Skärgården.

Idag var jag och min kompis Daniel bjudna att gå med hundarna på Askö igen. Fasen va jag gillar den jakten :)

Grabbarna från "Bastuklubben" hade jakt igen.

Det började med att jag med Doffe och Daniel med Hebbe släpte från samma sida. Min kompis Tapper tog sig ett bakpass i en kraftledningsgata. Det blev i stort sett upptag direkt som både Hebbe och Doffe drev. Det visade sig vara get med två kid som gick förbi Tapper som kunde fälla ena kidet. Bra start...

Sedan sköts det ett rådjur till i såten för Johans Hobbe.

Efter att intagit lunchen med hemmagjorda smaskiga korvar var det dax för såt 2.

Det tog en bra stund innan vi kunde komma igång då de som tagit båten runt till sina pass, blev stoppade av Kustbevakningen och fick visa licenser, jaktkort mm.

Men tillslut kom vi igång och Doffe tog upp rådjur direkt, samtidigt måste han stött en ko med kalv, som efter en repa förbi några skyttar vände upp mot mi i såten. Jag fick dem på ca 40 m och kalven blev kvar. Alltid roligt att få skjuta älg och framför allt med drillingen :)

Doffes rådjur gick förbi en av skyttarna som avslutade och de blev kvar på plats. Rådjur nr 3 på Askö för Doffe på två turer.

Totalt blev det 4 rådjur och en kalv idag.

Tack för denna gång!

JP

 

Rådjursjakt Skörby.

Idag var jag bjuden av Stefan att släppa Casper på Skörby.

En härlig dag med strålande sol. Casper fick upp två rådjur direkt som snurrade lite för att sedan gå förbi en av skyttarna Men tyvärr hade han inget kulfång. 

Efter en stund släppte Casper de djuren och vi fortsatte. Nytt upptag och denna gång, sköts det ett stänkdjur samtidigt som drevet gick ner mot Stefan som hörde de passera, men såg inte rådjuret.

Det blev sedan ytterliggare ett upptag som han släppte efter en kottare repa. En skön fm blev det i alla fall :)

//JP 

Älg & Rådjur Avesta.

Ku

Idag blev det lite kombojkat på Avesta marken.

Laget hade bestämt att vi skulle försöka få den sista älgkalven. Det var en strålande fin men kall dag. -9 i stort sett hela dagen. Vi körde en såt och det var bra med älg. Vi hade 7 olika älgar inne, kalven sköt hundföraren efter ett jättefint ståndarbete ca 600 m från mig. Alltid lika spännande med duktiga älghundar :)

Jag fick en pinntjur i pass, men just då var det så klart skjutförbud på tjur.

När vi fått iväg kalven från skogen, släppte jag Casper på rådjur. Han tog upp två vuna direkt och drevet gick väldigt bra. efter ca 1 timme gick de förbi Petros som kunde fälla en dubblé :)

Fasen va gött, blev nr 8 och 9 för Casper denna säsong. 

Petros dubblé.

Rävlock pass.

Tyvärr blir det ju så snabbt mörkt denna årstid. Men jag tog ett kort lockpass på Landsberga. 

Sist jag var där noterade jag ett gryt som såg välbesökt ut. Tyvärr låg vinden helt fel för att locka mot det. Det var frestande att prova ändå, men de misstaget har man ju gjort några ggr. Slutar alltid med att Räven kommer i ryggen och upptäcker mig innan jag ser räven...

Det blev till att gå runt istället och sätta mig på samma sida som grytet ca 60 m ifrån. Får hoppas på att den redan är ute och letar mat.

Efter ca 30-40 lockande kommer så räven, precis där jag vill ha den ca 100 m ut på åkern. När den vänder upp bredsidan så tar 222:an där den skall och räven blir kvar på plats.

Gött, har varit lite stolpe ut i år på räv för min del...

//JP

Landsberga 

så var det dax för Landsberga.

jag som hundförare och 6 st skyttar. Kanonväder med strålande sol och lagom vind.

Släpper Casper i första såten. Han tar upp en bock som buktar fint ett tag i såten. En hårsmån från att bli kvar hos pass 3, men den kastar precis innan han kan skjuta. Sedan drar det iväg över vägen bort mot Långtora ( som vanligt) Vi måste passa av på den sidan....

efter lunch får det bli Doffe. Han får tag på ett ensamt Rådjur som väljer vägar där inte några skuyttar sitter. Men efter lite ompostande gör vi ett omtag och Doffe får upp en bock som buktar fint och även denna gång var det nära att den blev kvar. passerade Henrik på 25 m, men kastade då han höjde bössan. Kom tillbaka ytterliggare en vända, dock lite längre ifrån denna gång.

Blev inget skjutet idag, men en grym lunch bestående av Rådjurshamburgare gladde alla som var med :)

Tack Henrik för bra jaktledning och en mycket god lunch.

"Jag noterade ett gryt som såg bebott ut, skall nog ta en sväng i veckan och testa locka lite" finns lite räv på marken som behöver reduceras..

//JP

 Smaskiga Rådjursburgare på Murikan..

Jakt Målhammar.

Idag var jag och jagade med "gubbarna" på Målhammar.

Många skyttar idag och duktiga hundar. Olle jaktledare drog vod genomgången att det varit lite dåligt med gris på sista tiden. En älgkalv kvar på licensen.

I första såten tar Doffe upp älg, men visar sig tyvärr vara en kviga som dessutom drar över till grannarna. Han driver rätt länge på den sidan. Medans jag väntar på honom kommer en Räv farande över åkern, rakt mot mig. Bössan på axeln så klart, när den är 20 m från mig och jag försöker få till ett skott, drar han i full rulle förbi mig och skottet tar bakom räven, varför tog jag inte hagelpipan?? Sinnesförvirring :(

För att vara lite gris gick annars såten bra, 3 grisar och en älgkalv som min kompis Pelle fick skjuta :)

Efter en mycket trevlig lunch med ärtsoppa med extra fläsk var det dax för såt 2.

Casper tog upp rådjur ( tror jag) direkt som även denna gick över och drevs hos grannen. Medans jag väntade prasslade det till bakom ryggen, vänder mig om och får syn på en 40-50 kg gris som passerar perfekt,,, om jag varit med.. :(

Casper tar sedan upp denna gris och driver i ca 40 minuter hos grannen... Andra gpngen på kort tid som han driver gris en längre stund..

En av passarna får tre grisar i pass, två stycken blev kvar. Totalt blev det 5 gris och en älg. Helt OK :)

Tack för denna dag, alltid lika trevligt.

//JP

JB jakt.

Idag var det jakt på Johannesberg.

Doffe började med att driva älg fram och tillbaka över väg 77, inte så spännande :(

Sedan fick han upp get med två kid, men ingen passkytt kom tillskott.

Casper drev ensamt rådjur, men samma här. Flera såg drevdjuret, men tyvärr inte inom håll.

Stolpe ut hela dagen på både älgar och grisar. Så de som ansvarade för slakteriet idag, fick en lätt uppgift.

Nya tag nästa gång...

//JP

Skärgårdsjakt.

Idag var jag och Doffe bjudna på jakt av Johan på Askö.

En härlig jaktmark med gott om rådjur, ibland älg och gris.

Jag tog även med min kompis Daniel med Wachteln Hebbe. Det har varit stolpe ut för honom och det skulle behöva bli något skjutet för honom nu..

Efter båtfärd från Trosa så mötte vi upp grabbarna som skulle passa idag.

I första såten fick Doffe upp rådjur direkt, det gick en vid sväng i såten för att sedan vinkla ner bakåt till passkedjan vid vassen. Mathias stod rätt och höll i bössan när rådjuret kom. Det var en strålande skytt som kunde konstatera att han nu skjutit sitt första vilt :)

Jag tar med Doffe in i såten igen och släpper på nytt. efter ett litet tag blir det upptag igen, samtidigt som Hebbe tar upp. Doffes vinklar upp mot en av passarna inne i såten, och även denna gång kommer bocken i pass. Har inte sett en gladare skytt som tjoade och tjimmade när vi kunde konstatera att den låg ca 50 m från skottplatsen. Dessutom hade han födelsedag, Grattis till ett bra skott.

Desutom small det nere mot vassen igen, och nu för Hebbe... Grattis fasen va skoj och en härlig känsla när första vilten ligger för sin hund.....  

Min kompis Örjan sköt ett smaldjur som sedan återfanns av Leifs Wachtel, bra jobbat :)

5 rådjur blev det tillslut och en härlig dag i skärgården med trevliga jägare.

Stort tack för denna gång

JP & Doffe

Mathias första skjutna vilt - stort grattis till dig :)

Svårslagen glädje och födelsedagspresent. Grattis från mig & Doffe.

Dax för Landsberga jakt igen..

Idag var det dax för Landberga jakt.

Jag hade med mig Doffe och en kompis Wachtel "Pellé" som fick gå första såten. Han fick upptag direkt, men tyvärr gick det bakåt i såten. sedan tog han upp 4 rådjur som kom farande bakåt de med, tyvärr gick de inte i pass hos Peter som bakpassade..

I andra såten körde jag Casper, Casper har haft en  bra start på säsongen. Casper tog upp tre rådjur. två av dem smög undan inne i såten medans han fortsatte med de tredje. Blev ett långt drev som gick ur området, när han sedan kom tillbaka tog han upp de två som gått undan. 

Denna gång gick det bättre, och John fick dem i pass och fällde båda med sin 300 Win Mag. 

De blev rådjur nr 5 & 6 för Casper denna säsong.

Älgjakt Folkärna - med Casperjakt som avslutning.

I helgen var det dax för 2:a älgjakten i Folkärna.

Denna gång hade jag bjudit med Johan W som hundörare med sina två jämtar Dolly och Olle. Johan kunde tyvärr bara köra fredagen. Men båda hundarna hade älg uppe på fötterna. Dolly hittade även en gris som hobn vallade runt i granplanteringen, men inget skott tillfälle. På efterrmiddagen hände en hel del. Olle fick upp ko & kalv. Kalven blev skjuten av en av passkyttarna, kul för Johan att hans unghund fick en till älg på fall :)

P-L fick skjuta kviga för grannlagets unghund, den första för den hunden.

På lördag körde jag Doffe som hade 5 st älgar på fötterna, först en 4-taggare som gick förbi två skyttar, tyvärr tjurförbud..

Sedan tog han upp två vuxna älgar som sågs av två skyttar, men även här var det en tjur som det var skottläge på.

Sedan fick han tag på ko och kalv, som passerade den andra hundföraren som inte ritigt hann med när de kom nedför branten, de försvann sedan in på grannens.

Kristos fick sedan skjuta en kalv som vi troligen stötte ner. kalven gick vidare utan att markera träff. Vi ställde om några av skyttarna. Sedan spårade jag med min Basset Casper. Inget blod på skottplatsen, men Casper redde ut spåret och efter ca 70-80 m inne i granhygget hittade vi första blodet, sedan låg kalven död ca 100 m in.

Vilken älgjakt vi haft, på 5 jaktdagar har vi skjutit 10 av de 11 älgar vi har i tilldelning. Bra skytte och inga långa eftersök :)

Vi avslutade jakten med att släppa Casper på rådjur. Jag gick med hund och Stefan, Kristos och Mats tog varsit pass. efter ca 20 min blir det upptag. de snurrar runt och drevet buktar fint. Tillslut efter ca 50 min, går kidet ut på Stefan som får skjuta sitt livs första rådjur - fasen va kul för honom. förra gången var det nära, men en fotgängare gjorde då att han inte kunde skjuta när drevet kom.

Grattis Stefan, och tack alla för en kanonhelg :)

Den svenska allmogejakten. En Jammaican, en Cypriot, en Grek och tillslut en Grek/Finne, jakten förbrödrar :)

Stefans livs första rådjur, skjuten för Casper efter ca 50 minuters drev, Grattis!! :)