Din Rubrik

Årets sista jakt..

Så var vi framme vid årets sista jaktdag.

Var idag inbjuden att jaga fm på Långtora. Älgkalv, Rådjur och Hare stod på listan för skjutbart vilt, så klart Räv också :)

Det var jag, Tobbe och en herre vid namn Håkan. Vi startade med en fika inne i Amirs mysiga jaktloge. Amir kom med hans rykande färska fågeljaktfilm från höstens Hubertusjakt, jakt på sträckande änder och rapphöns/fasanjakt..

Två passkyttar och så jag inne i såten med Doffe. Nästan direkt tog han upp en Bock som efter en liten repa inne i såten stack iväg ut mot Tobbes pass. Den kom imakligt tempo ut på åkern, men när Tobbe var beredd att skjuta, var det hus i bakgrunden. Sedan for det över vägen och snurrade en stund på grannmarken.

I andra och sista såten körde vi igenom en lite större holme, Tobbes Aska petade två rådjur åt fel håll och fick fram en Hare till Håkan som inte riktigt hann med då den passerade på 10 m...

På tillbakavägen hade Aska flera fina ståndarbeten på Fasan.

En trevlig avslutning på 2012

Får önska alla ett gott slut och ett nytt härligt 2013!  :0)

//JP   

Rådjursjakt.

Idag blev det rådjursjakt på Landsberga. Det var in i det sista osäkert om man kunde släppa hund. Både för hundens del och för rådjurens. Men som på beställning kom det på morgonen flera cm nysnö och snödjupet hade sjunkit undan lite de senaste dagarna.

Jag släppte Doffe i första såten, han fick upptag nästan direkt samtidigt som jag såg 4-5 rådjur gå över fältet in i vår såt. Doffes drev drog iväg. Så vi ( Henrik) spårade av gruppen av rå som gick in i såten. Henrik gjorde ett bra jobb och vallade in dem igen mot en av passarna som kunde avsluta med två rådjur i backen.

Doffe som tagit upp spåren låg ca 10 min efter.

Två rådjur fick räcka för idag och vi avslutade med en trevlig fikastund i skogen.

 

Grattis Johan och bra jobbat Henrik :)

   

18 år, vapenlicens och egen jaktmark..

Niklas, stora grabben tog jägarexamen vid 14 år och nu i sommras fyllde han 18 år. Inte så dumt då han nu kan ha egna vapen och kan åka själv och jaga. Vilken lycka :)

Nu har han t o m fixat egen mark att jaga på. Hans mamma har en gård plus att de får jaga på grann gården också.

Ikväll stack han och en kompis iväg för att prata med markägaren och även jaga lite i månskenet.

Vilken start det blev, båda grabbarna fick skjuta varsin hare. För kompisen var det första viltet.

Grattis grabbar, inte alla som har mark att jaga på så här i starten av jaktkarriären :)

Ingen traditionsenlig Annandagsjakt i år.

För första gången på många år blev de ingen traditionsenlig annandagsjakt.

Brukar alltid jaga med farsgubben och hans gäng, men det har nu nr 10 i PSG satt stopp för :(

Mina marker ovanför Uppsala har förmycket snö, men jag, Niklas och Tobbe körde upp för lite grisvak istället på kvällen.

Det regnade fram till Uppsala, sedan var det snöstorm. När vi kom fram låg flera träd över vägen till stugan, och det var strömavbrott. Vägarna till åtlarna var ej plogade så det bölev ett äventyr att ta sig fram. Men Tobbes Dacia Duster malde på bra.

Träd föll både framför bilen och bakom, så när vi satt ut Niklas och kom fram till mitt pass, så beslutade vi att det skulle vara ett vågspel för Tobbe att åka iväg till nästa åtel själv.

Vi valde att mysa tillsammans istället, kom de några gisar? Nääää icke.. Inte heller Niklas hade gris hos sig. Lite rådjur och några harar observerades.

När vi skulle hem, låg ett par stora träd över vägen, så vi fick vända och hämta motorsågen som lyckligtvis startade också.

Inget skjutet, men spännande ändå :)

//JP

skillnaden mellan pojkar och män, är priset på leksakerna.

 

En liten sammanställning av senaste jakterna.

Långtora 22a dec:

Idag var jag medbjuden till Långtora för att se om vi kunde få ett rådjur eller två. Älgkalv fanns också kvar på licensen.

I första såten tog Doffe upp två älgar som gick ut på bra håll för Daniel, tyvärr var det fel sort ( har varit så senaste tiden för Doffe). Det gick även ut e bock påDaniel, men det gick lite väl fort för skott..

 

I andra såten körde Tobbe sin Munster Aska, började med att han höll på dränka sig i en lite damm på 2x2 m, där isen brast och han fick bada till över midjan. Aska fick upp ett par harar, men ingen gick i håll.

 

Skörby 23e dec:

Samtal lördag kväll från JO om förmiddagsjakt på Skörby, självklart kommer jag :)

 

Jag släppte Casper som omväxling till alla grisjakter där.

Jag gick på två vuxna grisar inne i såten, men kom inte tillskott. Casper tog upp den löpan direkt han gick på det. Grisdrev?? Jag var övertygad om att han tog upp grisarna, men i efterhand visade det sig att två rådjur måste tagit precis samma löpa, då en av passarna såg Casper driva dessa. Inget skjutet denna dag, så nu tar vi och firar jul istället.

 

GOD JUL påer alla jägare :)

JP 

 

 

 

Landsberga igen..

Idag var det jakt på Landsberga igen. Det blev en kylslagen tillställning. När jag kom fram var det -20 grader. Jag körde med Doffe som inte tar så långa vändor. Det fick bli korta snabba såtar så inte passarna skulle frysa fast :)

I första såten fick Henrik en bock på sig, men såg den försent, och hann inte med förrän det bara var baken synlig, på Bocken altså :)

I andra såten såg samma skytt ett par rådjur, men de gick ur såten.

Tredje såten blev lite spännande då vi hade rådjur inne, jag stötte dem och det var ett under att de inte gick på de två skyttar som stod inne i såten. Men så kan det vara. Sedan hade vi älg inne, och den petade vi ner på jaktledaren. Tyvärr var det en fin tjur och det var bara kalv kvar på licensen. Men han fick några riktigt fina bilder.

När vi slutade för dagen var det bara -18 grader.

En kall men härlig dag i skogen.

Mötte en kylslagen skytt i skogen, hmm undrar om den är laddad? :)

En fantastiskt fin bild på tjuren som vi patade ner på ena skytten, den är grym..

 

Jakt Målhammar.

Iadg blev det jakt med min kompis Pelle, Tom och Macke på Målhammar mellan Enköping & Västerås.

Härligt jaktväder, men mera snö i skogen än jag trodde från början. Det bestämdes att vi skippade rådjuren då Tom har en ung Kopov som skall jagas in och ej skall gå på rådjur.

 

I första såten hade vi ett par Kron och Dov som visade sig för skyttarna, men inget skjutbart. Några rådjur fick vi på benen också, men de var fredade. Inga grisar vad vi kunde se.

Andar såten hade jag kunnat skjuta rådjur för Doffe, fick den på 10 m från mig stående stilla och lyssnade efter hunden. Pelle fick också ett annat av Doffes drevdjur i pass, men men så kan det vara. Det blev inget skjutet idag, men en trevlig jaktdag i alla fall :)

Husse ka vi gå hem nu till brasan istället??

På söndagen fick Pelle skjuta denna fina udda 14 taggare, grattis!! 

Rådjursjakt Landsberga.

Idag var jag bjuden att jaga på Landsberga. jag och vovvarna & 5 skyttar. I första såten tog Doffe upp en räv som gick förbi ena passkytten, men högt gräs gjorde det svårt att få bra skottläge. Vi bytte område, och tänkte ta Casper, men ångrade mig då jag gärna vill at det blir skjutet för Doffe denna säsong. Jag gick in i en granplantering och det blev upptag direkt. Tre rådjur går ut i kanten på åkern där två skyttar sitter, men de hinner inte med förrän de vek in igen. Efter ca 10 min vinklar de ner mot vägen, jag stannar vid upptaget. Efter några minuter hör jag att det kommer tillbaka mot mitt håll igen. Bocken kommer ut från planteringen men vinklar bort precis utom hagelhåll. Jag visslar till och bocken stannar ca 50 m och faller för kulan. Doffe är ca 30 sek efter.. Fasen va gött :)

I nästa såt släpper jag Casper, ena skytten rapporterade att 2 rådjur gått in i såten. Casper hittar på ett smaldjur som går ner på en av skyttarna som avslutar snyggt. Härligt - utdelning för båda vovvarna.

Tack för en trevlig jaktdag från

JP, Doffe & Casper.

Doffe med första rådjuret för denna säsong, kul att jag fick avsluta själv också :)

Jaktledaren själv fick skjuta för Casper, grattis :)

Klövviltsjakt Johannesberg.

Idag var det dax för klövviltsjakt med mina kompisar P-L, Casimir och Lindhé på deras mark Johannesberg.

Vi hann jaga två såtar som sedan avslutades med en trevlig lunch i "stall Cafét".

I första såten fick P-L skjuta en väldigt fin Galt på dryga 100 kg, även två rådjur sköts. Doffe hade drev på ko & kalv, men tyvärr skulle det bara skjutas kalv från dubbelkalv.

Andra såten började med att Doffe fick upp rådjur som han släppte efter ca 10  min. Sedan fick han två drev till men ingen  gick ut på skyttarna.

Det blev en trevlig jaktdag och en kul mark att gå med hund på..

Tack för inbjudan Casimir :o)

Glad skytt med mindre glad gris..  

 

Jakt Biskopskulla.

Idag var jag inbjuden att jaga på Landsberga igen. Det var jag och 7 passkyttar. I första såten fick Casper gå och det tog inte lång stund innan väckskallen kom igång, efter några minuter blev det upptag, Casper formligen vrålade och fick ögonkontakt med Haren! Han brukar inte hålla i så länge på Hare. Men idag var inte en sådan dag.. Tyvärr spikade den ur marken direkt och drevet gick hos grannen. Brukar kunna blåsa in honom, men inte idag. Ville inte släppa den goa haren. Fick tillslut köra runt och hämta..

Nytt släpp men det fick nu bli Doffe. Även han fick upp i en grantätning, tyvärr stod passkytten åt fel håll och fick bara se smaldjuret bakifrån.

Lunchen gick inte av för hackor, det blev Murika pannan med diverse gosaker. Smågodis och fika.

Efter lunch fic Doffe först chansen, och fick upp ett ensamt rådjur som två av passarna fick syn på. Men inget skottläge.

Sedan Casper igen, och det blev drev på tre rådjur som tyvärr smet ut mellan skyttarna..  Men en bra jaktdag där hundarna skötte sig :)

Tack från mig Casper & Doffe

Murika pannan är grym..

Eldkraft fanns i alla fall :)

Rådjurshelg UB

I helgen var det rådjurshelg på min mark ovanför Uppsala.

Jag kunde bara vara med på lördagen då jag jagade på annat håll lördag.

Tobbe hade bjudit med sin bror Danne som har en duktig Beagle.

Lördagen hade bjudit på bra jakt med rådjur i varje såt, både räv och gris hade man på benen också. Danne blev lördagens jaktkung med tre fällda rådjur.

Söndagen - kanonväder och sådär härlig lite kall och krispig luft. I förta såten stod jag på pass ner vid rävkojan vid Barbros Kulle. Inget kom ut på mig, men flera rådjur och grisar var inne. Danne fick skjuta en fin 6a i ledningsgatan.

Grattis Danne..

Sedan körde vi en kort sväng vid skafferiet med Doffe och en Wachtel, tyvärr fick båda hundarna upp samtidigt på olika håll. Tobbe som stod bra till fick båda drev dreven i pass nästan samtidigt. Uppfattade inte att Doffes Get & Kid var på G och såg dem försent, synd... Men sånt händer.

I sista såten var vi lite mannfall på passare, så vi körde "hemasåten" Danne släppte Elsa och jag casper.

Båda fick upp nästan direkt, Elsas drev tysnade tvärt efter ca 15 min, Räv kanske som gick i gryt??

Casper had ett mycket fint drev under ca 1,5 timme, där drevdjuret passerade mig första gången ca 20 m för långt bort. Men i nästa vända kom bocken lite för nära och jag kunde använda kulpipan på drillingen. Fasen va gött att få skjuta för Casper igen :o)

 

Dannes fina 6a.

Stolt husse & en nöjd Casper :)

Jakt Biskops Kulla.

Idag var jag bjuden till en mark vid Biskops Kulla Enköping.

Det är en trevlig mark att gå på med Rådjur, älg och de vanliga småviltet. Jag var där med Casper och Doffe.

I första såten tog Casper upp älg som han hade bra drev på i ca 45 min. Tyvärr var vi lte kort på folk, så just de passet var obesatt.

Lite otur där..

I andra såten tog Casper upp ett ensamt smaldjur som tyvärr gick ur såten.

I tredje och sista släppte jag Doffe som i första vändan drev get och kid, men de drog iväg ur marken. Numera släpper Doffe effter en liten stund och kommer tillbaka, Då blir jakten effektivare. Nästa vända tog han upp ytterliggare rådjur som passerade en av skyttarna ca 20 m på fel sida, stolpe ut.

Men här smög ett stänkdjur iväg och hamnade framför bössan på 84 årige Åke - Så vill jag också orka ha det vid den åldern :) GRATTIS!

Älgjakt - en familje angelägenhet..

Denna helg var Niklas inbjuden att jaga älg med Farfar på "riktigt" sätt. Det  var dax för efterjakt uppe på marken i Backe/Junsele.

Skulle Niklas få skjuta sin första älg? Ja chansen fanns absolut..

Och visst fick han det, efter att laget haft stolpe ut de första två dagarna, lossnade det rejält. De sköts 3 älgar tredje dagen.

Niklas satt i en kraftledningsgata di ett pass som kallas för "Träsnibben", När det plötsligt dyker upp en ensam kalv och skall ut i gatan. När han försöker sig på ett lockrop, så stannar älgen upp och lyssnar. Niklas fick fälla sin första älg. Inte blir det sämre av att han gör det med bössan som han tagit över efter morfar, en SAKO Helstock i kaliber 308a.

Tack Farfar för den spännande jakten :)

Niklas första älg, en fin kalv :) Grattis grabben!

Älgjakts premiär UB.

Nu var det dax för årets älgjaktsdagar uppe på Uttersboda.

Brukar bli en trevlig tillställning med bra jakt och goda middagar på kvällen.

Inget undantag denna gång heller..

Tordagen började bra med att Tobbe i sista såten för dagen skjuter en STOR tjur för sin Laika Jelena. En riktigt fin 10-taggare som det skulle visa sig vara marig att få hem. Men etter 5,5 timmars släppande i plockepinnet, ficklampor och en 4-hjuling som fick slita tungt, hängde den äntligen i slaktladan.

Dagen efter gick sådär, älgarna lös med sin frånvaro, men i sista såten fick jag skjuta en årsgris som kom farande med ca 7 syskon.

På lördagen var det dax igen, denna dag blev det att stå på pass för mig. I första såten, blev det kraftledningsgatan vid Rosslet. Det visade sig bli ett bra pass för mig. Först kom en tjur, stor i kroppen och med 4-taggar i pass. Bara att lyfta på mössan då vi nu bara hade kalv kvar att skjuta.

I samma veva rapporterade Tobbe att Jelena fått upp ko med två kalvar. När tjuren försvunnit, tog det ca 15 min. Sedan kom kon med kalvran i släptåget. Det blev en dubblé - min första :), Laikan Jelena låg ca 4 min efter. 3 älgar på två dagar för henne, bra start..

  Tobbes stortjur..

Jakt i Tindered.

Idag var jag bjuden av min kompis Örjan ner till Småland, närmare bestämt Tindered för ett par dagars klövviltsjakt.

Vi fick skjuta alla klövvilt och det finns även kron på marken.

I första såten gick jag med Doffe, vi skulle så småning om hamna i det som de kallade "vildmarken", och det gjorde skäl för namnet. Som ett träskområde med rötter, krondike, manshöga buskar som bildade gångar som grisarna gillade.

Här inne blev det spännande, hundarna fick tag på en STOR sugga, som jag hade framför mig p andra sidan diket på 3-5 m, men såg den aldrig. Hörde bara hundarna och grisen som morrade..

Plötslig for den över på vår sida, Doffe efter och plötslig hör och ser jag suggan, sittande på huk komma farande från sidan, springer över Doffe som ylar till och stannar på 50 cm från mig, hinner inte få över bössan förrän den stack iväg. Huaaa, lite väl nära kanske..

I såten sköts sedan en älg och en Galt på dryga 100 kg.

Det var en trevlig mark att jaga på med trevliga jaktkamrater.

7 klövvilt blev det tillslut :)

Tack Örjan för inbjudan, kommer gärna ner någon mer gång.

Hundförare på Skörby jakten.

Idag var det jakt med Skörby gänget. De hade en säljjakt där bl a jag gick som hundförare med Doffe.

I första såten blev det ett kortare drev och ett gäng grisar gick förbi en av skyttarna. Den andra hundförarens hund  som gick i samma område fick ett snitt under bukensom ev behöver ett par stygn.

I sista såten i en stor salixodling, fick Doffe ett par drev på gris. Varav de sista ställde han ett par tre gånger, kan ha varit en påskjuten gris från tidigare på morgonen. Macke med sin Kopov testade också på detta och fick kontakt, men tyvärr inget kulfång då läge visade sig.

Det sista som hände var att Björne (min jaktkompis från UB) som var inbjuden. Sköt en gylta med en förmodad skottskada genom skinnet.

3 grisar blev det denna härliga jaktdag..

Tack för denna gång.

 

 En av de tre grisarna denna dag, bra med HeckPack tycker jag..

Äntligen dax att släppa hund.

Så var det äntligen dax att få släppa hund, och den traditonsenliga "Rökbocken". Första rådjuret som skjuts skall lämnas för rökning och hängas i taket i jaktstugan under älgjakten.

Härligt väder och sugna hundar och jägare. I första såten släppte jag Casper. Efter ca 10 min blir det upptag, och det blir ett bra drev, där drevdjuret går förbi 3 skyttar, närmast var en av mina jkatkompisar som bara hade 30 m, men trodde de skulle gå ner på nästa skytt, så blev det inte.

Doffe hade sedan i såt 2 drev på älg, men inget annat.

Överlag var det dåligt med djur inne denna dag så det blev ingen röckbock i år.

Om några veckor är det rådjurshelg på UB, då får vi se..

 

Skogsfågel jakt i Grangärde.

 

Idag var jag och min kompis Örjan upp till Laxsjöns jakt & fiske för att prova på skogsfågeljakt.

Vädret var ju inte det bästa när kl ringde 06.15. Men det var bara att ladda in grejorna i bilen och tuffa iväg mot Ludvika.

Väl framme så fortsatte det regna och gjorde så nästan hela dagen. Vi möttes upp av Jessica som driver "Laxsjöns jakt & fiske". efter en liten stund anslöt ytterliggare två hundförare, med tre vorstrar.

Lisa Danielsson med Ockra och Stiff, och Eddie Jernberg med vorstern Frost.

Det var fina marker att gå i med varierande storskog, hyggen och myrar.

Dagen löpte på med kontakter på fågel, men tyvärr var de lätta på foten denna dag. Vi hade 10-12 kontakter på Tjäder, Orre, Järpe och Morkulla. Hundförare och hundar skötte sig mycket bra, hade jag varit lite snabbare kanske jag fått järpen jag saluterade, Örjan hade också lite oflyt ett par ggr där det var ytterst nära att han kunde skjuta. Lunchen avnjöts i värmen i den lilla jaktkojan och en del jakthistorier hann vi avverka :o)

Tack alla för denna trevliga jaktdag och vi får återkomma nästa säsong med kanske lite bättre förutsättningar..

Eddie och Frost redo för jakt..

"Gåsjakt"

idag skulle vi testa gåsjakt i Långtora hos min kompis Danne. Sagt och gjort, uppstigning 03.30, Niklas hakade på.

Ut med bulvaner och när det började ljusna var vi klara för massiva inflog.. Men det dröjde och dröjde och dröjde... En vilsen kråka fick sätta livet till. Men så mycket mer hände inte.

Snabb växling till duva istället, de hade flugit bra på åkern bredvid. Men de upptäckte så klart oss vid omställningen och valde en annan åker bredvid att käka på :(

Danne lyckades panga någon mer Duva, men sedan var det stopp.

En fin morgon blev det i alla fall :)

Gris i hellregn!

Ikväll var jag och Niklas bjuden på grisjakt i Bålsta.

När vi skulle lasta ut oss i bilen öppnade sig himlen och det såg inte muntert ut. Men va tusan..

Väl framme så skulle jag spana av en åker från ett nytt torn. Det börkjade i alla fall bra med en gris som trottsade blötan och gav sig ut i säden.

Regnet ja det fortsatte hela kvällen, men de nya jaktstället som grabben köpte i USA verkade funka bra, bara man drog igen kedjor och knappar ordentligt.

Flera grisar ramlade ut med jämna mellanrum, och tillslut fick jag en bra chans på en 60-70 kg, som efter skottet tog några språng och blev liggande i leran på åkern. Då hade man invigit nya studsaren med en gris.. Kul :o)

Niklas hade ca 70-80 obs på gris, men ingen kom riktigt bra till så han avstod skott. Bra där...

Tack JO för denna kväll...

Intressant flåbänk som gick att fälla ihop, dax att införskaffa något liknande kanske..